În 2020, PSD se dovedește consecvent angajamentelor. Președintele social democrat, Marcel Ciolacu, le a promis românilor la Congres că agenda PSD va ține de agenda publică, problemele și așteptările cetățenilor vor fi constant preocuparea PSD. Misiunea  guvernării a fost preluată informal de Sorin Grindeanu, fără un anunț oficial că prezentările sunt făcute de un viitor Cabinet. E probabil un calcul de a i pune la adăpost de atacuri mai virulente, pentru că în mod logic cei care fac prezentările sunt titularii echipei.
Ultima conferință de presă a atacat domeniul educației, poate cel mai fierbinte capitol în actualul context social. Soluții pentru școală în criză sanitară, digitalizarea învățământului, susținerea învățământului dual și a calificărilor tehnice, asumarea integrală a educației prin angajamentul de a extinde programul 08.00 – 17.00, cu efectuarea temelor , până la clasa a opta, inclusiv. În condițiile în care părinții din România sunt cocoșati de costurile meditațiilor și responsabilitatea efectuării temelor sau alergătura pe la cercuri vocaționale, modelul occidental cu masa caldă la prânz este o promisiune mai mult decât atractivă pentru cea mai numeroasă categorie socială: părinții. Oportunități, oferirea de șanse egale pentru toți copii, este principiul pe care merge PSD. O viziune cu adevărat social democrată, potrivit căreia cei mai vulnerabili au parte de o susținere consistentă și constantă din partea statului. PSD propune burse sociale reglementate și garantate de la nivel guvernamental, inclusiv pentru copii instituționalizați, după o perioada în care diferența dintre potențialul financiar  al administrațiilor locale face de ani buni discriminări mari intre elevi. Politicile care să ofere șanse egale sunt avute în vedere de la vârsta 0, pentru că Mihnea Costoiu a anunțat că extinderea rețelei de educație timpurie este o prioritate de maximă urgență. Netflix educational administrat de postul public de televiziune este o alta inițiativa menită sa sporească oportunitățile pentru tineri și exemplele nu se opresc aici.
Analiza de ansamblu a ofertei PSD pentru educație poate fi sintetizată ca o ofertă de management performant într un domeniu în care Guvernul Orban pare că nu aplică niciun tip de management, iar România educată devine pas cu pas o Românie deprimată, de copii galbejiti de stat în casă și condamnați să rateze saltul piagetian de la concret la abstract. Marea problemă a ofertei PSD este că viziunea social democrată  rămână tributară paradigmei tradiționale, intr o lume aflată într o prefacere rapidă. Tehnologia informației aduce în actualitate un model social nou, în care flexibilitatea și capacitatea de adaptare a forței de munca devin esențiale. Astăzi nimeni nu mai trebuie să și imagineze că va ieși la pensie din meseria pentru care s a școlarizat. Cum esențiale vor fi și competențele sociale, adică priceperea de a antrena și organiza oameni în jurul unor obiective. Era digitalizării și automatizării face ca oamenii să și piardă valoarea de întrebuințare. Peste un număr de ani care ar  trebui prinși în strategiile educationale, cei care vor câștiga bine vor fi cei care vor avea locuri de muncă. Omenirea a ajuns acolo unde poate înlocui munca umană cu mașinile și omul va fi obligat să arate ce are de oferit mult peste sarcinile repetitive.
Din păcate, competiția dintre PSD și PNL nu ia în calcul noile modele sociale prospective și nevoia de inovație socială. PSD lucrează cu același model social ca și PNL și cauta sa arate ca e mai bun, mai performant. Iar rezultatul ia forma unei radicalizari a discursurilor. Este un pericol la adresa ambelor partide. Astăzi mai mult decât oricând societatea are nevoie de lideri care să nu spună ce vor oamenii să audă, ci care sa i ducă acolo unde vor realmente să ajungă. Altfel, strategiile de invrăjbire vor continua sa fie rețeta succesului și ea se află în altă parte în varianta mai performantă decât la PNL și PSD.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentPENSIONARI IN PANDEMIE,UN SCENARIU SF?
Articolul următorRealitatea Plus a reușit să intre în sufrageria lui Gabriel Oprea – Interviu-maraton