Presa occidentală vorbeşte despre “superfrugata” banilor europeni pentru exerciţiul bugetar 2021-2027 şi suplimentul de 750 de Miliarde pentru relansarea economică. După ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat că României îi revin aproape 80 de miliarde de euro, multă lume s-a întrebat cât e împrumut şi cât e subvenţie.
Superfrugata e tradusă de jurnaliştii occidentali, drept şmecherie.
Partidul Social Democrat a pus o serie de întrebări:
”5 întrebări pentru președintele Iohannis și PNL:
1. În propunerea inițială a Comisiei Europene România ar fi primit 31 de miliarde de euro pentru politica de coeziune. Acum primim circa 26,8 miliarde. De ce a pierdut România 5 miliarde euro în timpul negocierilor?
2. România a acceptat să crească contribuția la bugetul UE cu 2 până la 5 miliarde euro. De ce?
3. România nu beneficiază de fonduri pentru regiunile mai puțin dezvoltate (Nord Est cu 39% din media UE şi Sud Vest cu 45% din media UE/PIB pe locuitor). Bulgaria primește 200 milioane euro pentru regiuni mai puțin dezvoltate, Cehia 1,55 miliarde euro pentru sporirea gradului de coeziune regională, Polonia 600 milioane euro pentru regiuni mai puțin dezvoltate, iar Portugalia 300 milioane euro pentru regiuni în tranziție. De ce România nu beneficiază de aceste alocări suplimentare?
4. În propunerea inițială a Comisiei România avea alocate 33 de miliarde pentru relansarea economică din care 2/3 erau granturi Acum primim 33,5 și doar #jumătate sunt granturi, iar pentru cele 16 miliarde care pot fi accesați în următorii ani trebuie să returnăm 12 miliarde. De ce?
În 9 luni de zile Guvernul PNL nu a propus niciun proiect pentru atragerea fondurilor europene. Cum va reuși cu #ZEROPROIECTE să acceseze cele 70% dintre fonduri în următorii 2 ani?”, arată cei de la PSD.