Planul Național de de Redresare şi Rezilienţă, considerat un adevărat “Plan Marshall” de către Ludovic Orban, a stârnit lungi dezbateri, mai ales după respingerea sa de către Comisia Europeană, ca neadecvat.
PSD a cerut prin toate vocile ca planul de cheltuire a celor peste 30 de miliarde de euro să fie adus și dezbătut de către Parlament.
Florin Cîțu nu a intenționat acest lucru.
PSD a mers până acolo, încât l-a anunțat pe premier că nu va vota ratificarea tratatului care prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană de la 1,2% la 1,4% din PIB, care este o lege organică și necesită 2/3 din voturile parlamentarilor.
Premierul Cîţu a acuzat PSD de şantaj şi a mizat pe presiunea partenerilor europeni asupra PSD, în contextul unei blocări a ratificării, spun sursele avizate.
Pentru că acestea nu au reușit să schimbe decizia conducerii PSD, Florin Cîțu nu are de ales.
Guvernul a decis deîndată să prezinte în Parlament Planul Național de de Redresare şi Rezilienţă, PSD obține astfel o victorie de etapă.
Planul Național de de Redresare şi Rezilienţă este un ajutor de 30 de miliarde de euro, nerambursabil, acordat de Comisia Europeană României pentru a reduce disparitățile față de țările occidentale.
Însă, recomandările Bruxelles-ului nu prea converg cu interesele României. Comisia vrea închiderea minelor și a sistemului energetic bazat pe cărbuni. Oficialii europeni cer digitalizare și orientare spre reducerea emisiilor de CO2.
Pe baza acestor cereri, industria românească poate fi pusă la pământ.
Klaus Iohannis vrea mai multe autostrăzi.
PSD este în opoziție acum și nu poate schimba detaliile planului de salvare, atât de trâmbițat de putere.