Într-o ședință de plen desfășurată on line, Senatul a adoptat o  inițiativă legislativă a prin care se urmărește susținerea activităților economice afectate de epidemia de coronavirus și de măsurile restrictive impuse în perioada stării de urgență. Potrivit prevederilor aprobate de senatori în 31 martie 2020, firmele vor putea amana plata utilităților și a asigurărilor sociale pe  o perioada de trei luni, cu posibilitatea de a le achita eșalonat în următoarele 12 luni, fără plata unor dobânzi sau penalități. Condiția pentru amânarea plății CAS și CASS, dar și a utilităților, se face în vederea menținerii activității și presupune depunerea unei declarații pe propria raspundere referitoare la cauzele care au generat dificultățile de plată a obligațiilor, declarație care intră sub incidența legii penale în cazul unor neadevăruri.

Prin utilități se intelege, potrivit inițiativei leguislative, apă, gaze, salubritate, telefonie mobilă, srvicii de internet și te4leviziune prin cablu. Facilitățile la plată se refereă deopotrivă la operatori economici, dar și la salariați sau persoane fizice. În ceea ce privește plata contribuției la asigurările sociale, ea se va face ulterior celor 3 luni de amânare doar în proporție de 50%, restul urmând sa se completeze de la bugetul de stat. În această perioadă, salariații ar beneficia de vechime integrală în muncă.

PSD a avut susținerea foștilor aliați la guvernare, Pro România și ALDE, iar inițiativa urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputraților, cameră decizională în domeniu.

Articolul precedentPSD susține scutirea la plata chiriilor și a taxelor bugetare aferente pentru activitățile economice afectate de Covid19
Articolul următorPSD are 10 întrebări pentru Guvernul Orban și așteaptă răspuns URGENT