Noua lege iniţiată de deputatul PSD, Alexandru Stănescu, a vânzării terenurilor agricole, care restrânge drepturile străinilor de a cumpăra sute de hectare, a fost declarată constituțională!
Curtea Constituțională a României a respins astăzi, marți, 14 iulie, cu majoritate de voturi, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii terenurilor formulată de PNL.
Curtea Constituțională a luat în discuție obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, obiecție formulată de deputați aparținând Grupurilor parlamentar ale Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România.
CCR a dezbătut marți sesizarea formulată de deputați PNL și USR privind actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării/cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.
Curtea Constituţională arată, într-un comunicat de presă, că a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea este constituţională în raport cu criticile formulate.
Legea a fost inițiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu și a fost adoptată de parlamentari în luna iunie.
Potrivit legii, dacă cei care au drept de preempțiune pentru cumpărarea unui teren agricol scos la vânzare de proprietar (rude, arendași, vecini, tineri fermieri) nu își exercită dreptul de preempțiune, atunci terenul nu poate fi cumpărat decât de alți fermieri cu activitate de cel puțin 5 ani în România. Mai precis, un cetățean român sau străin care nu a locuit în România în ultimii cinci ani și care nu lucrează în domeniul agricol nu poate cumpăra un teren extravilan.