În primul rând trebuie spus că această plafonare nu se aplică la prețul de piață al energiei și gazelor, deci nu se aplică producătorilor (așa cum era în vechea OUG 114, abrogată între timp), ci prețului final cu care furnizorii vând energia și gazele clienților casnici. Iar plafonarea este limitată, timp de șase luni, cu posibilitatea de prelungire, însă. Este de fapt tot o compensare, după cum veți vedea mai jos, a constatat publicația Economica.net, după consultarea proiectului de lege depus de social democrați la Parlament.

“Preţurile la energie electrică şi la gaze naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de şase luni, pentru consumatorii casnici”, arată primul articol al proiectului de lege. ANRE trebuie ca, în 30 de zile de la adoptarea legii, să emită legislația secundară aferentă.

Cu alte cuvinte, plafonarea este tot o compensare, acordată generalizat, la nivelul tuturor consumatorilor casnici. Practic statul va plăti furnizorilor diferența între prețul real, total, din factură, și cel ce se dorește plafonat. În acest sens, va fi operațional un fond national de compensare.” Se mai spune în proiect.

Articolul precedentAdrian Năstase a declinat oferta lui Liviu Dragnea, dar avertizează social democrații de nevoia unor politici mai naționaliste
Articolul următorVictor Negrescu a solicitat Comisiei Europene să intervină pentru stoparea creșterilor prețurilor la energie