Social democratul Zoran Zaev a reuşit să compună o majoritate şi să fie premier al Macedoniei de Nord a doua oară.

Social-democraţii au obţinut o victorie foarte strânsă asupra taberei naţionaliste la legislativele din iulie, cu 46 din cele 120 de locuri ale parlamentului, insuficiente pentru formarea unui cabinet.

Social democraţii lui Zaev au negociat cu Uniunea Democrată pentru Integrare DUI, partidul albanezilor. Compromisul a dus la un fapt inedit. Înaine de viitoarele alegeri, premierul va trebui să lase locul unui albanez timp de 100 de zile. 
“Se deschide o perioadă de ordine, justiţie şi disciplină”, a declarat Zoran Zaev în plenul parlamentului care a aprobat acordul de coaliţie cu 62 de voturi din totalul de 120, după două zile de dezbateri furtunoase.
Acordul cu Atena, puternic criticat de naţionaliştii de dreapta din VMRO-VPMNE, a aprofundat divizările politice din ţară.

Acordul pare o supriză. În urmă cu 19 ani, Grupul militant etnic albanez, Armata de Eliberare Naţională a stârnit un conflict armat cu forţele de apărare ale Macedoniei, încheiat cu Pacea de la Ohrid. De atunci, etnicii albanezi au limbă oficială albaneza în comunităţile în care deţin ponderea mai mare de 20%. 

Etnicii albanezi compun 25% din populația Macedoniei de Nord. 

Articolul precedentMiliţianul din Caracal, dat afară din PSD
Articolul următorCine este Leonard Badea, propus premier de către Marcel Ciolacu?