Zilele premierului sunt numărate la PSD. Principalul partid de Opoziție l-a luat în cătare pe Florin Cîțu și nu-l mai slăbește. Scandalul implicării instituției Guvernului în competiția internă din PNL a picat mănușă pentru partidul lui Marcel Ciolacu. Strategia de comunicare bazată pe delațiuni și resurse publice este elementul de imagine care a reușit să întoarcă eliberarea fostului lider social democrat, Liviu Dragnea, în favoarea PSD și în defavoarea liberalilor. Chiar și Liviu Dragnea se vede nevoit să recunoască măiestria PSD în a le pune liberalilor și președintelui, Klaus Iohannis, în brațe propria pledoarie pentru eliminarea penalilor din funcții publice. Efectele au apărut aproape instantaneu și USRPLUS, autoarea campaniei “Fără penali în funcții publice”, s-a repizitionat și a început asaltul împotriva premierului. Stelian Ion, Cristian Ghinea, Cristian Seidler, în frunte cu Dan Barna au vorbit de ruperea Coaliției și de “o analiză de progres a rezultatelor guvernării” cu mai puțin de o lună înainte de Congresul liberalilor.
Ofensiva PSD împotriva premierului are și calitatea de a nu fi consumatoare de resurse. Practic, PSD doar tine reflectoarele ațintite pe Florin Cîțu, rechizitoriul îl întocmesc colegii de coaliție guvernamentală. În consecință, acuzațiile sunt puternic credibilitate de tovarășii de drum. Cu cât greutatea premierului crește, cu atât atacul PSD capătă mai multa forță și amplitudine.
În politică, cei mai mulți fac greșeală de a confunda mai multă și mai multă putere cu succesul politic. În realitate, principalele atuuri sunt și punctele de maximă vulnerabilitate. Florin Cîțu a reușit să-și adjudece bucăți din PNL jucându-și statutul de premier, dar tocmai acest statut poate transforma podiumul în eșafod. Când sunt probleme, cel perceput ca puternic dă seama. Iar cetățenii sunt interesați de guvernare, nu de lupta internă din PNL.
E de analizat serios dacă PSD și USRPLUS pot tine în șah Parlamentul și determina alegeri anticipate. Ostilitatea reciprocă exclude o alianță politică, dar nu și interesele comune: sunt păsări de pradă care roiesc deasupra PNL și care ar crește dintr-o confruntare anticipată.
“Să ai grijă ce îți dorești, că nu ști când îți face Dumnezeu voia!”, este morala prezidențială.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentElectoratul conservator se îndreaptă spre PSD și AUR, reprezintă concluzia profesorului Bogdan Teodorescu
Articolul următorDragnea, chemat la DNA, exact la ora când era programat la RMN