Emisiunea  „Lupta pentru România”, realizată de Anca Alexandrescu și de Oreste Teodorescu la Realitatea PLUS, i-a avut ca invitați, sâmbătă seara, pe Pavel Popescu – PNL și pe Daniel Zamfir, membru în grupul parlamentar al PSD, din septembrie 2019, după ce a părăsit ALDE. Ambilor li s-a cerut să spună ce proiecte au partidele pe care le reprezintă pentru salvarea României din această criză economică.

Liberalul Pavel Popescu s-a cam pierdut în tot felul de explicații, dar s-a conturat ideea că Guvernul PNL se bazează pe adoptarea unor politici economice decise la nivelul Uniunii Europene, dar și pe fondurile ce vor veni tot de aici. El a spus că UE nu a decis ce sume de bani va aloca pentru fiecare proiect major, dar vor avea loc negocieri cu partea română și se vor obține bani. ”Absorbția a fost mică în ultimii ani, dar acum guvernul a făcut demersuri ca sa aducă bani mai mulți de la UE”, a spus Popescu.

În opinia sa, va fi imposibil, în orice țară din lume, ca să resetezi turismul în acest moment. „Este cea mai grea perioadă, cea prin care trece România în prezent. În laboratoarele economice ale lumii nu s-au făcut încă niște rețete-minune pentru perioada următoare. Există negocieri între statele Uniunii Europene. Guvernul României a implementat niște măsuri economice la nivel local, apoi se va cabla la deciziile Uniunii Europene. Revenirea trebuie făcută în limitele economice actuale, în limitele deficitului groaznic pe care l-am moștenit. Va fi imposibil să restartăm turismul și HoReCa la nivelul de dinainte de coronavirus. Schemele de ajutorare pentru HoReCa se află în lucru la Guvern, în acest moment. Vor fi bani europeni. Toate proiectele și de dinainte de criză trebuia să se bazeze pe absorbția de fonduri europene. Măsurile economice luate de Guvern până în prezent sunt: împrumuturile cu dobândă zero, dar și șomajul tehnic”, a dezvoltat liberalul.

A punctat și niște politici de resetare a României:  ”Am începe cu educația, prin relansarea școlilor profesionale. Astfel va crește producția. Vom vorbi și de o rearanjare a producției la nivel global. Mai sunt și proiectele mari de infrastructură, dar și IT&C, care reprezintă deja 6% din PIB.”

Daniel Zamfir, reprezentantul PSD în emisiune, a fost mai clar în a arăta cum ajută partidul economia și a punctat rapid:

1.Legea privind companiile multinaționale care fac profit în România să fie modificată, astfel ca acestea să plătească impozit pe cifra de afaceri  în țară

2.Agricultura trebuie relansată și accentuată. Să se investească în proiecte majore în domeniu. Statul trebuie să subvenționeze munca în agricultură ca să nu mai plece oamenii la muncă în străinătate.

3.Legea care plafonează împrumuturile la bănci trebuie revizuită.

4.Facturile la toate utilitățile să fie plătite în lei și nu în euro.

Articolul precedentUn penelist îi scrie ministrului Costel Alexe: „Nu confundaţi interesul statului cu interesele unui grup organizat mafiot”
Articolul următorMircea Dinescu a răbufnit la Realitatea Plus împotriva președintelui Iohannis