Ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate, care le permite românilor să voteze la orice secţie de votare, va ajunge săptămâna viitoare în Parlament, unde PSD se pregăteşte să o respingă, astfel încât prevederile impuse de Guvernul Orban să nu intre în vigoare, susţin surse politice pentru Adevărul. În paralel, PSD şi ALDE vor cere Avocatului Poporului să sesize CCR, astfel încât OUG să fie declarată neconstituţională.

Ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.  Documentul conţine şi articolul contestat puternic de PSD şi de UDMR, prin care cetăţenii vor putea vota la alegerile parlamentare la orice secţie de vot, nu doar la adresa din buletin. Dacă prevederea va rămâne în vigoare, UDMR ar putea rata pragul electoral, iar PSD ar putea coborî sub 20%. Prin urmare, PSD încearcă blocarea ordonanţei de urgenţă în Parlament.

Orice OUG, imediat după ce intră în vigoare, este trimisă la Parlament, unde e aprobată, modificată sau respinsă printr-o lege. PSD negociază deja cu UDMR, ALDE şi ProRomânia pentru a strânge o majoritate parlamentară care să respingă OUG pe anticipate, susţin surse politice pentru Adevărul. La Senat, PSD are singur majoritate, deci OUG e ca şi respinsă. Mai rămâne Camera Deputaţilor, unde Marcel Ciolacu are nevoie de Kelemen Hunor şi de Victor Ponta, însă votul va fi şi acolo o formalitate, în condiţiile în care UDMR riscă să nu mai treacă pragul electoral din cauza ordonanţei, iar ProRomânia e tot mai aproape de o alianţă cu PSD pentru alegerile locale şi parlamentare (anticipate). Aşadar, OUG care permite votul oriunde va fi respinsă de Parlament în luna martie, înainte de căderea a doua guverne. Prin urmare, OUG adoptată de Guvernul Orban cu o zi înainte să fie demis prin moţiune de cenzură nu se va putea aplica la alegerile anticipate.

În paralel, PSD şi ALDE vor cere Avocatului Poporului, Renate Weber, să sesizeze CCR. Avocatul Poporului este singura instituţie care poate contesta o ordonanţă de urgenţă la CCR.  Renate Weber a fost numită Avocat al Poporului la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu şi cu susţinerea PSD, aşadar sunt şanse mari ca OUG pe anticpate să fie trimisă la CCR.

Articolul precedentMarea împăcare între Victor Ponta şi PSD. S-au pus bazele alianței electorale
Articolul următorCîţu: Trei luni de guvernare PNL au avut efect pozitiv pentru economie. Urmează lucruri fantastice pentru toţi românii. Întâi curăţam Parlamentul de PSD