Fostul premier, actualmente europarlamentar PSD, Mihai Tudose a transmis astăzi, prin intermediul unei postări pe pagina sa de socializare, că plafonarea prețului gazelor este o veste bună pentru noi, însă o veste proastă pentru unii, făcând referire la Orban, Cîțu și Popescu.
”Unii au sărit ca arși, ultima dată ieri, când noi, cei de la PSD, am cerut din nou discutarea de urgență a reglementării prețurilor la gaze și energie. Critica principală a fost că am fi… populiști, comuniști, retrograzi care nu înțeleg ,,binefacerile liberalizării“… Probabil că ei le înțelegeau biiine de tot!!!
Când vezi goana după soluții a tuturor guvernelor europene (mai puțin al Ungariei, care și-a vândut pentru gaze ultima brumă de demnitate națională), când te confrunți la tine acasă cu falimentul strident al liberalizării pieței energiei, când piața nu doar că e distorsionată, ci disfuncțională, când spaima românilor sunt facturile la lumină și încălzire, când firmele încep să trimită oameni acasă – ei bine, în situația asta, mai lăsați gargara cinică, voi, apostoli (și beneficiari?) ai profiturilor nerușinate din energie!
Orban, Cîțu, Popescu… cum e cu ,,piața liberă”? Aud?” a scris europarlamentarul Mihai Tudose într-o postare pe rețelele de socializare.
Cei de la PSD urmăresc cu atenție evoluțiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor.
Tudose a făcut trimitere și la declarația ministrului energiei din Italia postată de un jurnalist italian.
”Plafonarea prețurilor: recunoașterea importanței securizării furnizării energiei la prețuri accesibile, în special în contextul eforturilor de reducere în mod obligatoriu a cererii, asigurând în același timp fluxul de gaz acolo unde este cea mai mare nevoie în spirit de solidaritate și pentru protejarea pieței interne a UE, Comisia evaluează de urgență diferite posibilități de a introduce plafonarea prețului la gaze. Pentru acest lucru, Comisia va consulta Statele Membre (și partenerii internaționali, unde este cazul) și va raporta înapoi în toamnă cu propuneri specifice, după caz” spunea ministrul energiei din Italia.