Un raport al Departamentului Apărării al Statelor Unite a avertizat încă din 2017 asupra pericolului unei crize globale cauzate de o „noua boală respiratorie,” spune intelnews.com.
Existența studiului, încă din 2017, contrazice afirmaţiile repetate ale președintelui Donald Trump, conform cărora pandemia coronavirusului „a orbit lumea” și „a ieșit de nicăieri”.

Raportul de 103 pagini este intitulat USNORTHCOM Branch Plan 3560: Influența pandemică și răspunsul la boli infecțioase. A fost prezentat conducerii Comandamentului de Nord al SUA, în ianuarie 2017. Acesta evalua posibilele cauze ale unei „pandemii clinic severe” și prezenta complicaţiile pe care le puteau provoca noii viruşi în întreaga lume. Propunea, de asemenea, o serie de răspunsuri posibile la o astfel de criză din partea armatei americane.
The Nation a publicat online un proiect al raportului la începutul acestei luni.
Newsmagazine, ediţia americană, a spus că a obținut raportul de la „un oficial al Pentagonului care a solicitat anonimatul pentru a evita represaliile profesionale”.

Studiul Departamentului Apărării își bazează analiza pe datele obținute de la pandemii recente, cum ar fi sindromul respirator din Orientul Mijlociu Coronavirus (Coronavirus MERS) din 2012 și altele. Acesta prevedea „infecțiile cu coronavirus” și avertiza că „ acesta ar provoca gripă şi o boală respiratorie nouă”.
Raportul continuă apoi să descrie deficiențele de aprovizionare medicală care ar apărea în urma pandemiei de coronavirus. Ce sesizează analiştii e uimitoarea precizie, care reflectă situația de astăzi din SUA provocată de criza COVID-19.
De exemplu, materialul secret prevedea că se va ajunge la măsuri nefarmaceutice, măștile medicale, mănușile și alte echipamente individuale de protecție necesare lucrătorilor medicali.

De asemenea, avertiza despre viitoarele deficiențe grave de echipamentele medicale care vor avea „un impact semnificativ asupra forței de muncă la nivel mondial”. Mai mult, studiul Pentagonului pare să anticipeze o „concurență la nivel mondial” pentru ventilatoare și alte dispozitive medicale de înaltă tehnologie asociate cu unitățile de terapie intensivă, precum și o penurie de paturi de spital.
Acelaşi document, scăpat în presă, prevedea că „și cele mai industrializate țări vor avea paturi de spital insuficiente” pentru a găzdui numărul celor care vor trebui spitalizați din cauza faptului că au fost infectați de noul virus.

Articolul precedentMarcel Ciolacu anunţă când va fi depusă Moţiunea de cenzură
Articolul următorTIMP SA GÂNDIM?