Mai mulți lideri politici au reclamat că în strategia PNRR, fostul ministru userist al dezvoltării, Cristian Ghinea, nu a introdus sistemul national de irigații, drept prioritățile țării.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, susținător al dezvoltării agricole a României, avertizează că sistemele de irigații sunt deja o urgență europeană, nu numai românească. Senatorul PSD de Olt cere renegocierea PNRR pentru salvarea agriculturii din România, lovită în acest an de seceta pedologică.

În mai multe părți din țară, condițiile climatice au fost vitregi cu agricultorii, mai ales în Moldova, unde aproape că nu a plouat deloc de trei luni.

Suntem în situația în care greșeala prostească sau intenționată a USR, de a nu prinde în PNRR sistemul de irigații, se vede cu ochiul liber pe câmpurile arse de soare. Aceasta trebuie reparată urgent pentru binele tuturor, susține Stănescu.

“Astăzi, PSD, Petre Daea și coaliția guvernamentală, fac tot ce le stă în putință pentru a veni cu măsuri urgente și clare pentru a salva munca agricultorilor. Dar, soluția pentru o agricultură modernă nu o reprezintă un pansament aplicat din când în când, ci un medicament puternic cu efecte pe termen lung: un sistem de irigații național.

Ar trebui să fie destul de clar că, în contextul crizelor succesive și suprapuse prin care trecem, acesta nu mai poate fi doar o preocupare a PSD. Și coaliția de guvernare a înțeles cu ce ne confruntăm. Dar este crucial să existe un efort coordonat și unitar de a susține în fața instituțiilor europene modificarea PNRR.

Vreau să cred că măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, toate forțele politice înțeleg că România are nevoie de un sistem de irigații modern. Nu doar coaliția de guvernare trebuie să vadă cât mai departe. Nu mai este timp de piedici.  Schimbarea climatică și fenomenele de deșertificare cu care ne confruntăm nu vor afecta doar economia românească și ceea ce vor pune românii pe masă, ci și securitatea alimentară europeană.

Includerea sistemului de irigații în PNRR nu mai este de mult timp doar un obiectiv politic al PSD. Este o prioritate a României și trebuie susținută de absolut toate partidele parlamentare, de societatea civilă, de mediul economic și, la fel de important, de către instituțiile europene. Asigurarea securității alimentare a depășit granițele naționale. Aceasta este deja o urgență europeană,”  a mai precizat liderul PSD.

 

Articolul precedentRealitatea Plus susține și respectă dreptul la opinie al tuturor cetățenilor români. Precizări importante de presă în cazul Cristian Rizea – Emilia Șercan
Articolul următorDaniel Băluță construiește cea mai mare parcare etajată din sectorul 4