Amenințările procurorului european, Laura Codruța Kovesi, îl leagă de mâini și de picioare pe premierul, Nicolae Ciucă. A început războiul intern și când ești în război nu-ți decimezi propria armata.
PNL și PSD, deopotrivă, au acumulat frustrări și nemulțumiri. Mai ales PNL a avut parte de o guvernare și o exercitare a puterii politice paralelă cu structurile de decizie din partid și se simte nevoia de o răcorire. Apoi, în sistemul cazon, bărbieritul zilnic face parte din regulament. Și chiar dacă pare blând și conformist, Nicolae Ciucă e probabil obișnuit să mai regleze raporturile de muncă cu o carceră grea. Din păcate, nu poate să-și desfășoare gradele și, astfel, să-și arate mușchii!
România are în frunte un general de armată, dar, deși în plin război cald, luptă pe frontul economic, o arie nefavorabilă premierului Ciucă. La fel cum, coincidență sau nu, Ucraina duce un război cald, dureros, cu un actor la comandă. Vladimir Zelenski este eroic în manifestări, dar are o perspectivă confuză asupra a ceea ce înseamnă victoria, netradusă în obiective sectoriale concrete. În ciuda încurajărilor de pe margine și a  facturii ridicate plătită de o lume întreagă, e un război emoționant prin dăruire și determinare, dar sinucigaș pentru ucrainieni. Au și apărut deja scenariile unei federalizări în urma căreia nu mai rămâne nicio entitate statală să dea seama pentru ce s-a mai luptat, dacă rusii primesc în cele din urmă ceea ce și-au dorit. Pentru că, să fim realiști, sunt teritorii pe care nu și le dorește nimeni, în afara de Rusia, cum ar fi Transnistria din Republica Moldova.
Revenind la linia frontului românesc cu dobânzi uriașe la împrumut și presiuni la fel de mari ale clientelei de partid, Nicolae Ciucă nu poate face ordine și plezni din bici. Are nevoie de camarazi, nu de subalterni și imposibila misiune este solidaritatea în cadrul echipei guvernamentale. Pentru că și noi, românii, suntem într-un război declanșat de alții, incapabili sa ne definim obiectivele de etapă. Doar PNRR este asumat precum o mantră, dar cu jaloane fixate de “sabotorii” de la USR. Guvernanții lasă să se înțeleagă că situația este dramatică și nu îndrăznesc să ne spună că mergem spre catastrofă, în mod fatal. Analiștii se întrec în a găsi cauza tuturor relelor. Ei, cauza este chiar asta: când nu știi exact ce ai de făcut și în loc de ținte clare și precise ai speranțe, in loc de obiective concrete ai deziderate și miniștrii tăi nu-și cunosc la modul indubitabil performanța de trecere, ce nu merge bine la modul general ține agenda publică. Asa cum gafele în declarații nu așteaptă evaluarea trimestriala pentru a fi sancționată. Gafa, prin definiție, creează prejudiciu și se combate cu sanctionare imediată.
Va fi liniște! În ciuda agitației de pe margine, va fi o vară fierbinte, cu un pas de defilare obosit al echipei guvernamentale. Obosit, dar regulamentar! Și răcorirea urmează abia la toamnă. Guvernanți și guvernați se grăbesc în concedii trăite ca o ultimă ocazie de a sparge necugetat banii pentru că oricum vin facturi urieșești care nu pot fi acoperite. Singurul care își pierde cu fiecare zi liniștea este Marcel Ciolacu. Liderul social democrat înțelege din ce în ce mai bine că ce nu plătește Nicolae Ciucă acum rămâne în contul său și Klaus Iohannis nu ceartă PSD. Nici măcar nu-l interesează!

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentCodrin Ștefănescu: PSD-ul lui Ciolacu și-a aruncat la gunoi propriul ministru de frica sistemului
Articolul următorMitrea persiflează tsunami declarațiilor politice privind modificările fiscale