Auto-izolarea practicată de Guvernul Orban este constatată, dar greu de înțeles. Ignorarea apelului la unitate al Opoziției a surprins, mai ales că perioada grea, extrem de dificilă și nemaiîntâlnită, dar mai ales fără perspectiva de a se încheia la o dată cât de cât previzibilă, făcea ca primul interesat să-și împartă responsabilitatea gestionării politice să fie Ludovic Orban. 

Vedem cum toate democrațiile consolidate sunt greu încercate de provocarea coronavirus și AR FI NEDREPT SĂ NU RECUNOAȘTEM CĂ ECHIPA LIBERALĂ ESTE CEA MAI GREU ÎNCERCATĂ DINTRE TOATE GUVERNELE POST-DECEMBRISTE. Dacă România rămâne în picioare, dacă vom găsi resurse să renaștem din propria cenușă, după o perioadă grea, împovărătoare pentru toată lumea, de la bogat la ultimul sărac și de la analfabet la academician, putem considera că este o reușită. Sorții n-au fost blânzi cu Ludovic Orban si liberalii săi. 

Situația dificilă face de neințeles atitudinea premierului. Ludovic Orban a dat peste toate mâinile care i-au fost intinse, desi este evident pentru toată lumea că se prăbușește asemenea versantului de la Azuga. Nu doar că refuză colaborarea, dar a adoptat o atitudine războinică, competitivă și deschide front după front. Nu numai că nu colaborează, dar nici nu se consultă. Nici cu cei vizati de măsurile luate, dar nici cu proprii colaboratori. 

Se adoptă ordonanțe urmate de modificări la ordonante adoptate, se cere avizul Consiliului Legislativ sau Consiliului Economic și Social după adoptarea actelor normative. Întrebarea este de ce se procedează asa în condițiile in care deși este obligatorie solicitarea lor, punctul de vedere exprimat este consultativ. Cu alte cuvinte, avizele în cauză nu dăunează nimănui, ci aduc un plus de expertiză și documentare elaborarii actelor normative. Cel puțin la fel de uimitor este cum s-a dat ordonanța militară privind interzicerea exportului de cereale și produse din cereale. Este adevărat că revenirile ascund adeseori si presiuni ulterioare, dar punctele de vedere exprimate de producători, de asociatiile patronale din domeniul agro-alimentar, au arătat că Executivului și Comitetului de Urgență le-a lipsit o minimă consultare și documentare. 

După cum se vede nu există comunicare nici cu Parlamentul, dar nici măcar cu primarii de localități, cei care cunosc cel mai bine situația din teren S-a văzut în ultima perioadă că localitățile rurale păreau în multe cazuri scoase de sub jurisdicția actualului Executiv.  

Asemenea unui pacient bolnav care fuge din spital, Guvernul Orban refuză orice sugestie, soluțiile venite din afara, refuză susținerea și colaborarea. Atitudinea este sinucigașă. Ea ridică problema dacă nu cumva Guvernul Orban și-a asumat din start rolul de kamikaze. Ia oare PNL în calcul ca actuala echipă să fie una de sacrificiu și pregătesc chiar liberalii alternativa la actualul guvern? Criticile formulate de prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan,  ar confirma cel puțin parțial o astfel de ipoteză. Totuși , nu trebuie uitat că Rares Bogdan a făcut mai mereu opinie separată, dintr-o inerție gazetărească de a iesi in față cu puncte de vedere inedite  și originale. Dar scenariul în care  Guvernul Orban este alimentat de statul profund cu informații toxice care l scufundă încet, încet, nu este de ignorat. Și nu este de ignorat mai ales de către PSD care nu trebuie să-și imagineze nici măcar un moment că va crește din criticile la adresa Puterii sau din greșelile Guvernului Orban. Spune-mi cu cine te măsori ca să-ți spun cine ești! Este o parafrazare adecvată momentului. În ciuda refuzului liberal, PSD este obligat să fie mai preocupat de soluții pentru români decât de erorile liberale.

Articolul precedentPSD someaza Guvernul Orban sa apere padurile
Articolul următorRaed Arafat: va fi o perioadă ca în război