Satul Ulmeni, din comuna Ulmeni, județul Călărași, locul unde oamenii mor sufocați sub gunoaie aduse din București de câțiva „băieți deștepți” din politică. Locuitorii sunt convinși că apa lor este acum otrăvită și nu le mai dau nici măcar animalelor să bea din fântâni.
Reacția Gărzii de Mediu este însă cea mai mare dovadă a faptului că acei săteni amărâți sunt condamnați să rămână sub mormanul de mizerie, care crește tot mai mare de la o zi la alta.


Mirosul se simte uneori chiar și la bulgari


Muntele de gunoi format ilegal la marginea localității a împuțit comuna, dar și împrejurimile. În zilele cu vânt puternic, mirosul ajunge până la bulgari, susțin sătenii, aprobați de administratorii din Primărie.
Cine a făcut mizeria:
„Societăţile Utiltrailer S.A şi Cassano Metal S.R.L aduc deşeuri din Bucureşti, Ilfov, oraşul Voluntari şi din oraşul Giurgiu sub pretextul sortării şi reciclării, acestea fiind de fapt îngropate direct în sol, în vecinătatea satului nostru, aşa cum arată fotografiile făcute recent la faţa locului. Cantităţile de deşeuri municipale în amestec cu deşeurile provenite de la locurile de carantină Covid şi cu deşeuri medicale purtătoare de substanţe toxice sosite lângă satul nostru sunt impresionante, şi depăşesc în mod constant 1.500 de tone pe zi.

Toată această afacere este condusă din umbră de Nelu Iordache, având ca paravan asociaţii din Utiltrailer SA si Cassano Metal S.R.L, respectiv Păun Benonie Victoraş şi Păun George Mircea aflaţi în strânsă legătură cu Steluţa Boitan, director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Călăraşi şi Maria Păun, şef serviciu reglementări, care au eliberat ilegal autorizaţiile de sortare pentru Utiltrailer S.A, folosite ca paravan pentru îngroparea deşeurilor.”, scriu cetățenii, într-un comunicat de presă emis de Asociaţia Cetăţenească din Ulmeni, Călăraşi.

Garda de mediu le-a luat praful de pe tobă


„Până la această dată, în calitate de edil, am făcut o sesizare către Garda de Mediu, mai exact pe 07.02.2020, în care am descris că pe teritoriul administrativ al localității Oltenița își desfășoară activitatea de tratare și eliminare deșeuri nepericuloase două societăți. Am precizat faptul că ceastă zonă a devenit o groapă de gunoi și un focar de infecție pentru locuitorii comunei mele. În urma sesizărilor mele, am primit un răspuns de la Garda de Mediu, prin care ne înștiința că în urma controlului efectuat la aceste două societăți, au identificat o serie de neconformități și că au fost sancționate cu o amendă de 100.000 lei fiecare.”, a declarat presei primarul interimar al comunei, Ion Cătană.
„În continuare vedem și noi cu tristețe și cu părere de rău că aceste societăți își desfășoară în continuare activitatea”, a mai spus primarul din Ulmeni.

Apa otrăvită


Se spune că poluarea s-a infiltrat chiar și în apele comunei, iar valorile de toxicitate sunt crescute de câteva sute de ori. Oamenii se tem că le vor muri animalele și nici carnea lor sau produsele de origine animală nu vor mai fi bune pentru consum.
Groapa de gunoi ilegală Olteniţa-Călăraşi este cea mai mare din Europa.

Ea a fost amplasată, în septembrie 2019, pe terenul aparţinând fostului combinat de porci, cu o suprafaţă de peste 100 de hectare de către societăţile Utiltrailer S.A şi Cassano Metal S.R.L, unde sunt depozitate direct pe sol sau îngropate fără nicio protecţie deşeuri menajere care generează levigat, deşeuri spitaliceşti, nămoluri de la staţii de epurare, şlamuri petroliere şi deşeuri industriale care produc un dezastru ecologic fără precedent, o contaminare ireversibilă a zonei de sud şi o poluare permanentă a fluviului Dunărea.

În prezent cantităţile cumulate din acest mixt de deşeuri depozitate direct pe sol sau îngropate fără cea mai mică protecţie depăşesc cantitatea de 150.000 de tone iar cantităţile zilnice care sosesc la această locaţie depăşesc 1.500 tone/zi.

Deşeurile care ajung în Olteniţa-Călăraşi la Utiltrailer SA şi Cassano Metal S.r.l. provin în principal din municipiul Bucureşti (Sectorul 2 – 500 tone/zi, Sectorul 3 – 450 tone/zi, Sectorul 5 -300 tone/zi), Municipiul Giurgiu – 100 tone/zi, Ilfov şi Voluntari 200 tone/zi prin platformele ilegale de transfer a deşeurilor amplasate în strada Gherghiţei nr. 23 C, Sector 2 operată de Supercom S.A, în strada Doctor Constantin Istrati nr. 52-54, Sector 5, operată de Salubritate Fapte 5 S.A. şi Drumul Lunca Visagului nr. 42-60 din Sectorul 3, operată de SD3 – SALUBRITATE SI DESZAPEZIRE S3 S.R.L. şi în sat Tunari, comuna Tunari, jud. Ilfov, operată de Cassano Metal S.R.L.

„Dezastrul fără precedent care a fost instalat lângă localitatea Olteniţa şi în apropiere de satul nostru Ulmeni începând cu luna septembrie 2019 a contaminat atât solul, pânza freatică, apa cât şi aerul care a devenit irespirabil, cauzând un număr mare de îmbolnăviri în rândul populaţiei.”, spun localnicii din Ulmeni, într-un comunicat de presă.

Articolul precedentPSD lansează ironii devastatoare la adresa președintelui și Guvernului Orban
Articolul următorPNL-ul urlă că numărul de cazuri COVID crește, dar ei merg infectați printre oameni, de dragul campaniei electorale!