Întrarea profesorului Rafila în PSD este semnalul unei schimbări de profunzime a principalului partid de Opoziție. Primele declarații după primirea carnetului de partid marchează o direcție fermă la o răspântie de drumuri. A ieșit în strada la ordonanță 13 și nu a votat o pe Viorica Dăncilă. În partid  nu intri ca într un altar. Aduci voturi dacă ești o persoana cunoscută, dar faci politică abia după ce spui ce nu ar vrea sa audă toată lumea și impui o schimbare de traiectorie. Cei care văd în Alexandru Rafila o supervedeta care muta voturile de colo colo se înșală amarnic. În linia politica anunțată la Congres de Marcel Ciolacu, Alexandru Rafila este printre putinii care fac politica în măsura în care a face politica înseamnă a da o direcție și a mișcă lucrurile în sensul atingerii unor obiective concrete. Declaratiile politice ale reprezentantului României la OMS arata că în PSD a venit vremea clarificărilor și a asumărilor politice. Extrem de politicos, Alexandru Rafila le a transmis colegilor săi termenii colaborărilor politice viitoare. Fără aceste limite, candidatura sa la parlamentare ar fi fost doar cooptarea unei notabilități menită să aducă un plus electoral. Dar nu este așa!
Alexandru Rafila întra puternic și limpezește apele politice: în PSD nu mai au ce cauta cei care și pun în inițiativele legislative propriile interese, în dauna interesului public. Ordonanța 13 este un capitol rușinos! Probabil prim vicepresedintele, Sorin Grindeanu, nu se simte foarte confortabil, dar ceea ce trebuie să înțeleagă toți social democrații este că episodul este taxat dur de cetățeni, cu sau fără Alexandru Rafila. A ți asuma greșelile devine o trăsătură importantă.
O altă clarificare venita odată cu noul membru este a “omului potrivit la locul potrivit”. Probabil disconfortant, dar corect, Alexandru Rafila a atins o rană extrem de dureroasă, dar plina de puroi. Exciziile dor, dar fără ele pacientul riscă să dispară. Vedem astăzi cum încăpățânarea Vioricai Dăncilă de a găsi vinovați în loc să și asume greșeala de a candida la prezidențiale o costă în continuare un declin politic abrupt și peste limita penibilului.
În meseria de medic, poate mai mult decât în orice alt domeniu, ascunderea gunoiului sub preș este inadmisibilă și face diferența dintre sănătate și boală , dintre viață și moarte.
Reconstrucția profesională a PSD va aduce și oameni cu profile diferite, capabili să se armonizeze. 
Dar greutatea politică este semnificativă mai ales în afara partidului, în plina criză sanitară.
Pentru că nici președintele, Klaus Iohannis, nici premierul, Ludovic Orban, nu pot trece peste un punct de vedere exprimat de o persoană cu autoritate medicală. Poziționările PSD în raport cu epidemia au fost în proporție de 100% clasate drept politicianiste și au fost întoarse cu rever mai ales de președintele, Klaus Iohannis. Când evaluarea deciziilor guvernamentale vine de la Alexandru Rafila e greu sa răspunzi cu ciuma roșie. Iar asa stă situația la o privire fugitivă. Analiza atentă ne amintește ca profesorul Rafila cunoaște în amănunt problemele și vulnerabilitatile gestionării epidemiei. Chiar soarta alegerilor, dacă stăm bine să ne ne gândim, stă în poziția exprimată de reprezentantul OMS în România. Țara noastră e în criză de autoritate. Pentru unii este greu și să spună, dar să și conteze ceea ce spun este cu adevărat un lucru rar!.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentRUȘINE, VICTOR PONTA!
Articolul următorPreședintele PSD acuză guvernarea liberală ca pregătește majorarea TVA la 22%