Luptele politice pentru controlul Justiție continuă. Cine dorește o Justiție independentă schimbă cadrul legislativ și introduce avizul obligatoriu al CSM la numirea șefilor de secții din Parchete. Consultantul politic, Miron Mitrea, pune punctul pe i și dă în vileag culisele crizei politice. Mitrea consideră că președintele, Klaus Iohannis, a făcut un lucru bun sâ pună punct planului USRPLUS de a controla Justiția. “Poziția ulterioara a presedintelui arată că șeful statului a avut un rol mai important decât consultant al prim-ministrului. Văzând apetența cu care USRPLUS vrea să pună mâna pe Parchete, să schimbe legile justiției în asa fel încât ministrul Justiției să decidă tot, cred că președintele nu a făcut un lucru rău. (…) Aruncându – l pe Cîțu în războiul cu USRPLUS înseamnă că președintele a văzut pericolul care vine din partea USRPLUS și a luat măsuri. Bravo lui!”, a comentat Miron Mitrea în cadrul emisiunii Culisele Puterii de la Realitatea Plus.  Cum s-a ajuns la această situație.
Există o decizie a Curții Constituționale care prevede că dosarele finalizate nu mai au nevoie de semnătura șefului de Parchet, ci doar de semnătura sefului de secție. Ministrul Justiției a încercat să-și impună preferații la Secția 1 și secția 2 ale DNA și  la DIICOT. Ministrul Stelian Ion nu a discutat cu nimeni, nici cu președintele, ci doar cu două doamne de la Bruxelles de origine română, potrivit lui Miron Mitrea ( Una dintre acestea ar fi eterna doamnă Monica Macovei). Consultantul politic merge mai departe și susține că, dacă nu se introduce dreptul de veto al CSM, înseamnă că nu s-a  dorit decât înlocuirea oamenilor lui Stelian Ion cu oamenii lui Klaus Iohannis și Florin Cîțu. “Nu pot să – i acuz că vor să-și pună oamenii lor la cele două Parchete. Nu am informații. (…) Am informații clare ca numele pentru care au vrut să-l oprească pe Stelian Ion în procedura de numire erau INACCEPTABILE. Mi se pare corect ca, dacă nu au găsit un mod de a se împăca, mai bine să arunce totul în aer. Asa au gândit și asa au făcut.”
Consultantul politic a atras atenția că doar o inițiativă legislativă care să redea CSM greutatea pe care i-o recomanda UE în 2004 oferă șanse pentru o Justiție independentă. O asemenea recomandare, consultantul politic a adresat-o explicit PSD și președintelui său, Marcel Ciolacu. “Cine dorește o Justiție independentă susține avizul obligatoriu al CSM și promovează o asemenea inițiativa legislativă, extrem de simplă și clară, a concluzionat Miron Mitrea.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentMiron Mitrea, la Realitatea PLUS: Miza HAOSULUI politic în care ne aflăm – șefia parchetelor. Scenarii politice posibile
Articolul următorPreședintele PSD ii avertizează pe reziști înainte de o posibila negociere:”Justiția independenta!”