Consultantul politic, Miron Mitrea, susține că este o minciună uriașă afirmația președintelui rus, Vladimir Putin, ca i-ar fi oferit lui Traian Băsescu, în calitate de președinte al României, posibilitatea ca gazele rusești să fie tranzacționate prin țara noastră. “Relațiile comerciale dintre Germania și Rusia, cel puțin în ultimii 30 de ani, au fost un monopol în comerțul cu gaze. România nu a reușit niciodată sa achiziționeze gaze direct de la Gazprom, ci numai prin intermediere germană”, a explicat Miron Mitrea în cadrul emisiunii Culisele Puterii de la Realitatea Plus. În ciuda părerii foarte proaste pe care o are despre fostul președinte al României, Traian Băsescu, Mitrea arată că în privința gazelor oferite României Vladimir Putin minte este cel care minte.

In calitate de președinte al României, Traian Băsescu a vizitat Moscova în 2005. În 2008, România a găzduit Summit-ul NATO și Consiliul de Securitate NATO – Rusia, prilej cu care cei doi șefi de stat au avut întrevederi și consultări separate. În anul 2009, președintele României la acea dată, Traian Băsescu, declară pentru postul public de televiziune că președintele Rusiei a fost de acord cu contractarea directă de către România a gazului din Federația Rusă.

Băsescu a spus că a discutat de două ori cu premierul rus Vladimir Putin şi o dată cu preşedintele Federaţiei Ruse, Dimitri Medvedev, precizând că nu a ţinut să facă public conţinutul acestor convorbiri pentru că nu sunt de interes public. “Singurul lucru care era de interes public din discuţiile noastre era cel legat de contractarea directă de către România a gazului din Federaţia Rusă, şi nu prin intermediari”, a spus Băsescu, menţionând că Putin a acceptat acest lucru.

În cadrul aceluiași interviu acordat TVR1, președintele Traian Băsescu explica nemulțumirea României fata de diferența de preț cu care erau livrate gazele Ucrainei, ceea ce punea în dezavantaj industria petrochimică românească și susținea că Vladimir Putin l-ar fi informat că prețul gazelor a crescut și pentru Ucraina. Cert este că în ciuda declarațiilor de presă, România nu a cumpărat niciodată gaz direct de la producătorul rus, ci numai prin firme intermediare, la costuri mult mai ridicate.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentMarcel Ciolacu: deciziile importante le voi lua cu colegii de partid, nu în afara partidului
Articolul următorLEGILE PUTERII – Omul care a demascat cum gazul românesc pleacă ilegal la export în loc să rămână în țară pentru la iarnă, vine în platoul ”Legile puterii”