Fostul președinte al PSD, Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, lasă o fereastră deschisă statelor în timpul pandemiei care suferă de o contracție economică semnificativă, privind reducerea bugetului apărării sub 2%.

El consideră că desi riscurile de conflict au crescut, mai ales războaiele hibride, totuși sunt mai importante reziliența și redresarea.

Întrebat despre posibilitatea suspendării temporare a obiectivului de alocare a 2% din PIB pentru apărare, Geoană a recunoscut că este o “întrebare absolut legitimă” şi că “multe guverne se întreabă care este echilibrul corect între cheltuielile pentru combaterea pandemiei, relansarea economică şi pentru apărare şi securitate”.

“În acest moment suntem obligaţi să avem suficiente resurse pentru a putea să ne protejăm populaţia, inclusiv business-urile noastre, lanţurile de aprovizionare, telecomunicaţiile noastre în caz de acţiuni ostile. Şi de aceea resursele pe care astăzi în mod independent şi suveran ţările le decid pentru apărare şi securitate sunt în continuare foarte necesare”, a spus Mircea Geoană.

 

Articolul precedentSorin Grindeanu îi cere lui Bode să o demaște pe noua Ana Pauker
Articolul următorStrategie în alb și negru – Ediția din 27 martie 2021