Oamenii sunt speriați de zvonurile care circulă despre criza economică, nu sunt mulțumiți de măsurile luate de Guvern privind protecția afacerilor private, iar îngrijoarare cuprinde tot mai multe familii fiindcă deja s-au închis companii, fabrici, restaurante și baruri. Dinspre miniștri și premier nu vin informații despre măsuri menite să dea o speranță antreprenorilor și oamenilor de afaceri.

Ministrul de Finanțe, Florin Vasilică Cîțu a comunicat, ieri, care sunt facilitățile din partea statului la care s-a gândit și care au fost adoptate de cabinetul Ludovic Orban.

”Dacă ai o companie care a fost afectată de declararea stării de urgenţă şi activitatea ţi-a fost oprită total sau parţial şi decizi împreună cu angajaţii că vrei să beneficiezi de şomaj tehnic, statul plăteşte 75% din salariul de bază, dar nu mai mult decât 75% din salariul mediu pe economie”, a anunțat Cîțu.

USR a sărit cu propuneri și mai dure: să se taie salariile, iar pensiile să fie plafonate. Deputaul Cristian Seidler a comunicat mesajul prin pagina sa de facebook.

”Veniturile lunare ale angajaților din domeniul public, cu excepția personalului medical și din serviciile de urgență, trebuie limitate la de 12 ori salariul minim, adică nu mai mult decât salariul președintelui țării.

Pensiile trebuie limitate la de 12 ori pensia minimă de 704 lei. Evident, asta va afecta mai ales pensiile speciale care, în continuare, nu sunt abrogate.

Sunt binevenite din partea voastră orice alte propuneri de solidarizare și responsabilizare fiscal-bugetară, pe care le pot transmite membrilor Guvernului României.”, a scris deputatul USR.

Toate aceste măsuri și opinii vin după ce oamenii de afaceri au anunțat că se estimează că 800.000 de angajaţi vor avea nevoie de ajutoare în această perioadă; spun că deja în turism, hoteluri, restaurante, organizarea de evenimente nimic nu mai funcţionează, aşa că, fără ajutorul statului, riscă să-şi piardă pe termen lung inclusiv angajaţii.

În aceste condiții, președintele PSD Marcel Ciolacu a reacționat prompt. El a anunțat, joi seara, într-o emisiune la B1 Tv că, dacă Guvernul Orban are nevoie de specialişti, PSD poate să-i pună la dispoziţie, fără să fie tăiate salarii şi pensii şi pentru a depăşi această criză. Nici în Franța, Germania sau în America nu s-a făcut nicio tăiere de venituri, a subliniat Ciolacu. El e de părere că este nevoie de suspendarea plăţii ratelor şi de plafonarea preţurilor la alimente şi medicamente.

„Eu sper să avem un guvern mai inventiv şi mai dibace. Ca să faci tăieri de salarii este la îndemâna oricui. S-a mai întâmplat lucrul ăsta în România şi nu am văzut să fie atât de eficient. Poate, dacă vom găsi până la urmă un alt ministru la Finanţe, vom găsi şi altfel de soluţii”, a spus președintele PSD.

Articolul precedent“DORINȚA SAU PUTIRINTA?”
Articolul următorŞerban Nicolae, despre documentul “scăpat”: Au vrut să testeze reacția populației