Marcel Ciolacu a transmis un mesaj special după vizita de marți în Ucraina, alături de premierul Nicolae Ciucă și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„Am fost, în a treia zi de Paște, în #Ucraina pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor, din care fac parte și numeroși etnici români, un popor greu încercat, care nu a cunoscut liniștea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creștinității.
Am avut convorbiri cu președintele Volodimir #Zelenski, cu premierul Denys #Shmyhal și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan #Stefanciuk. Mai mult, am fost să văd, la Irpin și Borodianka, distrugerile comise de armata rusă.
În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, am transmis două mesaje majore:
1. România vrea să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, să ne implicăm activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii.
2. Am susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România – acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare”, a scris Marcel Ciolacu, marți seară, pe pagina de Facebook.
 

Marcel Ciolacu a transmis după întâlnirea cu președintele Volodimir Zelenski că s-a aflat în Ucraina „pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor care nu a cunoscut alinarea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creştinătăţii. Sunt aici să vă spun că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului! Adresez condoleanţe familiilor victimelor acestui război ilegal şi nejustificat. Prin atrocităţile comise, Rusia lui Putin a contestat însăşi temelia civilizaţiei şi democraţiei europene şi occidentale. (…)

În faţa dumneavoastră, nu mă feresc de cuvinte: trebuie spus clar şi răspicat că ce se întâmplă acum în multe locuri din Ucraina este un genocid. Gloanţele şi bombele lui Putin urmăresc uciderea sistematică a unei naţiuni. Aceste crime nu pot rămâne nepedepsite şi comunitatea internaţională trebuie să se asigure că se va face dreptate pentru Ucraina. (…)

Nu putem avea ca parteneri de dialog o ţară care preferă violenţa tancurilor  în locul diplomaţiei politice. Rusia trebuie izolată pe plan internaţional, de aceea vom susţine, fără rezerve, toate măsurile care vor reduce capacitatea de luptă a acestui regim criminal. Acum trebuie să demonstrăm că Ucraina nu va fi vreodată singură. De aceea, România este un susţinător ferm al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova şi Georgia. Vom face acest lucru pentru că suntem legaţi de dorinţa unei vieţi mai bune pentru cetăţenii noştri, dar şi de ataşamentul faţă de libertate şi democraţie. Vom face acest lucru convinşi fiind că minoritatea românească din Ucraina va trăi în siguranţă şi se va bucura de aceleaşi drepturi pe care le au toate minorităţile din Uniunea Europeană”, a declarat Ciolacu după întâlnirea cu Zelenski.  

După întâlnirea cu premierul Denys Shmyhal, preşedintele camerei Deputaţilor a afirmat că „România este pregătită să fie în prima linie pentru a ajuta la reconstrucţia unei Ucraine puternice după război. Invazia ilegală a Rusiei a ridicat miza importanţei strategice a Mării Negre şi a pus România în prim planul unei noi realităţi economice. Obiectivul României este să joace un rol esenţial în reconstrucţia Ucrainei. Avem o graniţă comună de 650 de km, valori democratice comune şi dorinţa să fim principalul hub de stabilitate şi securitate în această regiune. Porturile Constanţa şi Galaţi vor fi principalele puncte strategice de legătură între Ucraina şi restul lumii. România trebuie să devină principalul punct prin care să se realizeze transferul mărfurilor ucrainene. (…)

În acelaşi timp, avem firme româneşti care sunt pregătite să participe activ la acest efort. Şi sunt convins că puntea de legătură dintre cele două ţări va fi tocmai numeroasa comunitate românească, ce contribuie şi acum la bogăţia şi diversitatea societăţii ucrainene”, a mai adăugat Ciolacu.  

„Victoria Ucrainei va însemna stabilitatea şi pacea în toată Europa Centrală şi de Est, şi aici mă gândesc şi la Republica Moldova. Suntem alături de dumneavoastră, vă vom ajuta cu tot ce putem şi vă sprijinim în parcursul european. Îmi doresc ca relaţiile oficiale să reflecte deplin prietenia şi solidaritatea pe care oamenii au arătat-o într-un mod atât de profund că există între ţările noastre. (…)

Armata cu picioare de lut a lui Putin trebuie să se zdrobească de zidul ucrainean. Iar noi toţi – naţiunile libere şi democratice, avem datoria să punem cât mai multe cărămizi ca acest zid să reziste până la capăt!”, a declarat Marcel Ciolacu după întâlnirea cu preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentNicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au fost marți în Ucraina, fără Florin Cîțu – Ce au discutat cu președintele Zelenski
Articolul următorJOACA CU SOLDĂȚEII DE PLUMB?