Mult discutata modificare a Codului fiscal provoacă îngrijorări în lumea intreprinderilor mici și mijlocii. Dacă mulți antreprenori consideră că poverile sunt mai mari, Marcel Ciolacu susține că s-au eliminat anomaliile vechi și că de fapt câștigătorii sunt microintreprinderile.

„De exemplu plafonul la microîntreprinderi… acolo erau două anomalii: în primul rând era 1,98% aveau microîntreprinderile între 500.000 și un milion, deci era prin jalon în PNRR de a scădea acest plafon. Știți că s-a mai dorit o scădere a acestui plafon la 100.000. Am găsit acest compromis la 500.000 și mie mi se pare corect, ținând cont că nu afectează foarte multă lume. Și mai era o anomalie că 268.000 de microîntreprinderi nu aveau niciun angajat. Și atunci s-a limitat și numărul de microîntreprinderi. Nu poți să ai 1.000 de microîntreprinderi să facă un lanț de microîntreprinderi pentru a plăti 1% la stat și s-a pus și obligativitatea de a avea minim un angajat, ținând cont că ai o microîntreprindere. Mie nu mi se pare că s-a mărit, dimpotrivă. Era 3% dacă nu aveai niciun angajat și în momentul acesta este cu un angajat, toată lumea la 1%. Este o coerență”, a mai spus președintele PSD.

Președintele PSD Marcel Ciolacu susține că obligativitatea ca fiecare microîntreprindere să aibă minim un angajat este o măsură normală și că astel toate microîntreprinderile vor plăti 1%, față de 3% cât era anterior, transmite Mediafax. El susține că acum statul român trebuie să înceapă digitalizarea.

Ministerul finanțelor condus de Adrian Câciu dorește să adune anul viitor 2,6 miliarde de euro la bugetul de stat, în plus față de bugetul precedent.

Marcel Ciolacu vorbește deseori despre eliminarea inechităților fiscale din trecut, dar nu afirmă răspicăt că ar tăia privilegiul IT-iștilor de a nu plăti impozit pe profit. Conform calculelor unor publicații de specialitate, ar exist 226.000 de specialiști din domeniu care nu plătesc, făcând o gaură bugetară de 500 de milioane de euro. Salariul mediu în IT este de 8.600 de lei, conform INS.

PSD se teme să nu piardă o parte consistentă din electorat, afirmă un sociolog, consultat de Realitateadinpsd.net.

Articolul precedentKlaus Iohannis a dat undă verde achiziției avioanelor second-hand
Articolul următorMarcel Ciolacu, susținere fermă pentru guvernele social democrate care au dus Finlanda și Suedia în NATO