Comisia Europeană a aprobat, marți, Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) care, în forma sa modificată, include și capitolul REPowerEU. Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) și acoperă 66 de reforme și 111 investiții.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marți, 21 noiembrie, că modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost aprobată de Comisia Europeană. Noul plan elimină plafonul de cheltuieli cu pensiile de 9,4% din PIB și include capitolul RePowerEU, însă taie fonduri pentru noile spitale.
„Comisia Europeană confirmă oficial că am onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Odată cu aprobarea modificării Planului Național de Redresare și Reziliență al României, de astăzi scăpăm definitiv de coșmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la înghețarea punctului de pensie până în 2070. Tocmai de aceea ne-am bătut să trecem prin Parlament noua lege a pensiilor, validată ca sustenabilă pe termen lung de experții Bancii Mondiale și ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.
Premierul a precizat că, în acest fel, sunt înlăturate „inechitățile dintre pensionarii care au contribuit și au muncit la fel și asigurăm garanția că veniturilor pensionarilor vor putea crește și în viitor, corelate în mod legitim cu performanța economică a țării”.
„Acesta este unul dintre obiectivele mele esențiale în mandatul de premier: creșterea economică a României să ajungă în principal la românii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai!”, spune Ciolacu.
Sursa: Newsinn