Negocierile dintre PSD, Pro România şi ALDE privind o alianţă electorală, menită să asigure câştigarea alegerilor locale şi parlamentare stagnează, potrivit surselor din cele trei partide parlamentare. 

PSD rămâne cel mai puternic partid de pe flancul stâng. Dacă ALDE stă sub pragul electoral, Pro România devine tot mai pretenţios, având în Victor Ponta o “nucă tare.”

Marcel Ciolacu ar vrea alianţa, dar are şi o presiune mare din interior, pentru menţinerea unei distanţări sociale faţă de Victor Ponta, care a tras în Partidul Social Democrat cu toată artileria grea. 

Călin Popescu-Tăriceanu, sfătuit încă din iarnă de Norica Nicolai, se distanţează formal de PNL, face opoziţie, doar de dragul accederii în noul Parlament, acolo unde şi Dan Voiculescu, zis Felix, ar trage sfori pentru ca partidul săubalama, Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal, să devină parlamentar. 

Înainte de a fi condamnat şi arestat, Dan Voiculescu a pus bazele noului Partid Conservator. Pentru a fi credibil în Europa, l-a adus pe Dudu Ionescu, fost ministru PNŢCD, bun cunoscător al familiei conservatoare europene. Fostul lider ţărănist i-a scris doctrina, i-a făcut legăturile externe şi a plecat cu o sumă frumuşică. Partidul s-a lipit când de PNL-PD, când de PSD. 

Vă mai amintiţi, soluţia imorală? Când în anul de graţie 2004, Alianţa PNL-PD a pierdut alegerile parlamentare, dar voia să guverneze, având preşedintele? Traian Băsescu a anunţat trocul fatidic. PC intra la guvernare.  

Neinspirat politic, fără o experienţă în acest domeniu, patronul Antenelor l-a propulsat pe anonimul Daniel Constantin în politică. Având un împrumut nerambursabil de aproape 300.000 de euro, căluţul conservator şi-a trădat părintele politic, atunci când cătuşele cădeau greu asuprasa. A fugit la ALDE, acum e la Pro România. 

Ieşit din puşcărie, Dan Voiculescu revine la ambiţia sa de a avea un partid. Pentru ce să intre în Parlament? Ca să aibă voci care să-i reprezinte interesele. Nu s-a lecuit de câţi l-au trădat de-a lungul timpului.

Dar totuşi anul trecut, Felix a avut o mână bună.

Înainte de europarlamentarele din 2019, şi-a vârât trei candidaţi, pe locuri eligibile ale PSD, în Parlament. Pe Chris Terheş, Carmen Avram şi pe Maria Grapini. Se zice că l-ar controla şi pe Tudor Ciuhodaru. 4 din  8, poartă-n casă. Dacă mai pui la socoteală şi cele peste 400.000 de euro, încasaţi de antene de la PSD, doar pentru alegerile europarlamentare, poţi zice “good deal.” Asta ca să nu mai vorbim că în toamnă, la prezidenţiale, Viorica Dăncilă a fost largă la pungă. Un spot electoral ajungând chiar la 5.000 de euro/minut. 

Dan Voiculescu, se zice prin lumea politică, i-ar fi contactat pe unii dintre adversarii politici ai lui Marcel Ciolacu, propunându-le, ce nu are, funcţii.  

Patronul antenelor i-a atras deja pe nemulţumiţii din ALDE. Pe Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi pe Teodor Meleşcanu. Mai vrea parlamentari PSD în sac. Pentru a putea negocia mai dur. 

Marcel Ciolacu nu are emoţii pentru viitorul Congres. Câştigă en fanfare. Adversarii săi fiind de capra podului. Marea problemă a viitorului lider PSD e cum să crească electoral partidul.

În lipsa unei strategii politice coerente, în stare să atragă electoratul captiv şi fără tactici de genul Dragnea, cu scoaterea poporului la tablă, Ciolacu, un abil negociator politic, va avea în mână o singură carte: alianţele. 

Dar cum pretenţiile unora sunt extrem de mari, e greu să împarţi tortul care încă nu-l ai. Şi dacă mai pui la socoteală că la factorul trădare, prestabiliţii parteneri, sunt campioni, victoria poate fi de etapă. Alde Călin Popescu-Tăriceanu, Victor Ponta sau Dan Voiculescu pot face oricând marea răsucire şi să doboare viitorul guvern, dar rămânând cu poziţii bune în administraţiile locale.

Marcel Ciolacu nu şi-ar ostiliza antenele, chiar dacă le plăteşte bine. Acum acestea emit noi pretenţii. Majoritatea alegătorilor social-democraţi se uită la Antena 3. 

Oare liderul PSD ştie pilda scorpionului care îi cere broaştei să-l treacă râul? Cum nu se poate abţine nevertebratul?

Articolul precedentIon Cristoiu: Dacă SRI şi DNA intervin în viaţa internă a PSD fac o crimă împotriva interesului naţional
Articolul următorPSD a cerut redeschiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID