Cea care a obținut promulgarea Legii pensiilor publice, promovată de PSD, îl avertizează public pe premierul Orban. Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii a scris un text virulent pe Facebook la adresa PNL. ”Dacă PNL se atinge de o singura virgulă din Legea pensiilor publice, PSD va depune imediat moțiune de cenzură! Nu vom tolera ca acest guvern să își bată joc de o lege care are o rată de acceptabilitate de 90 la sută!”, a amenințat Vasilescu.

Fostul ministru al Muncii a atras atenția că ”Nu e o lege care îi privește doar pe pensionari, ci e o lege de care vor beneficia și generațiile următoare!”.

În continuare, în 12 puncte, fostul ministru al Muncii și Dreptății Sociale expune ce prevede această lege. 

1. Legea nu prevede doar cresterea punctului de pensie cu 40 la suta, ci e o lege care va corecta toate inechitatile din sistem, incepand de anul viitor, cand se va intra pe noua formula de calcul. Pentru a beneficia de toate prevederile bune insa, Casa Nationala de Pensii va trebui sa recalculeze toate cele aproximativ 5 milioane de pensii, iar recalcularea trebuia sa inceapa de la 1 ianuarie 2020. Nu au facut nimic pana acum! Nu au recalculat nici macar un dosar pe noua formula desi au trecut 5 luni din acest an!

2. Nu suntem de acord cu impozitarea suplimentara a pensiilor din sistemul public! In prima ordonanta de urgenta data de guvernul PSD, in 2017, am ELIMINAT impozitul pe pensiile sub 2000 de lei si am scazut de la 16 la 10 la suta impozitul pentru pensiile mai mari de 2000 de lei. De asemenea, am eliminat plata CAS din toate pensiile. Daca in sistemul public sunt si pensii mari, este pentru ca beneficiarii lor au contribuit cu sume mari.

3. Guvenul PNL a promis ca va respecta legea, iar Vasile Câțu a spus ca banii de pensii sunt prinsi in buget. In functie de acest lucru s-a calculat deficitul acestui an si, drept urmare, guvernul s-a imprumutat la dobanzi mai mari. Cum e posibil sa se spuna acum ca nu mai sunt bani de pensii?

4. Noi am gasit solutii sa scadem deficitul de la fondul de pensii de la 16 miliarde, cat era in 2016, la 1 miliard, in 2019, in conditiile in care am crescut pensiile cu 60 la suta! Ei nu gasesc solutii nici macar cand se imprumuta cu sume halucinante?

5. Am scazut datoria publica de la 39 la suta,cat era in 2016, la 36 la suta. Anul acesta datoria publica va creste din nou la 39 la suta! Practic, au anulat in cateva luni 3 ani de guvernare performanta! Noi ne-am imprumutat in 3 ani cu 17 mld euro, ei cu 15 miliarde in 6 luni. Unde sunt banii? Nu s-a construit nicio autostrada, costurile pandemiei sunt suportate de autoritatile locale si nu de la bugetul statului, nu au fost cresteri de venituri pentru populatie!

6. La ora actuala, pensiile reprezinta 7 la suta din PIB. Dupa aplicarea legii pensiilor in integralitatea ei, procentul din PIB va fi de 11,7 la suta. Media europeana este 13 la suta. Am fost noi un guvern iresponsabil? Atunci guvernele celorlalte tari cum pot fi numite?

7. Am lasat deficitul la 2,8 la suta. Acum este 5,7. Pana la sfarsitul anului va fi 9,2 dupa prognoze. Revin cu intrebarea: ce au facut cu banii?

8. Astazi un secretar de stat mi-a spus ca au incasari la buget peste cat au prognozat. Datele reale le vom sti cand Ministerul de Finante le va publica. Dar, daca vrei venituri mai mari, tu suspenzi activitatea Inspectiei Muncii si a Politiei de Frontiera? Ce trafic se face la frontiera de nu mai trebuie sa fie controale?

9. Adunati sumele in plus platite pentru masti si alte produse necesare pandemiei si veti vedea ca 10 miliarde de lei cat sunt necesari la pensii e o gluma… Nu ar fi mai bine sa se opreasca din furat?

10. Orice crestere sub 20 la suta a punctului de pensie nu acopera nici macar rata inflatiei, cumulat, pe intregul an. De ce austeritatea trebuie platita de cei mai saraci dintre romani, din nou?

11. Vreti sa impozitati pensiile speciale? Dati Ordonanta de Urgenta! V-ati laudat ca veti face asta din prima zi de guvernare! Nu numai ca nu ati facut nimic pentru taieri, dar ati solicitat parlamentului si abrogarea OUG59/2017 care plafona pensiile speciale!

12. Daca legea pensiilor publice se va aplica in integralitatea ei, pensiile din sistemul public se vor apropia in cuantum de valoarea multor pensii speciale. Conform simularilor, pensia unui profesor universitar va fi de 8100 lei, iar cea a unui medic de 5000 de lei, in conditiile in care simularile sunt facute la valoarea salariilor din 2017. Si atunci care ar mai fi rostul pensiilor speciale, din moment ce prin adoptarea acestei legi am vrut ca toata lumea sa beneficieze de o pensie decenta? Da! Dar pentru asta nu trebuie prorogate termene si trebuiesc recalculate toate cele 5 milioane de pensii. Poate o trezeste cineva pe Violeta care de 5 luni ne spune ca nu stie cu cat se cresc pensiile, dar se va informa la Finante. Voi va informati cate o silaba pe saptamana?

Articolul precedentMoțiune de cenzura dacă nu se majorează pensiile
Articolul următorOlguţa Vasilescu anunţă că merge pe mâna lui Marcel Ciolacu la preşedinţia PSD