Președintele a susținut o declarație de presă la Palatul Victoria cu recomandări menite ca alegerile electorale locale să se desfășoare în condiții de maximă siguranță. În contextul pandemiei de coronavirus. În conferință, Klaus Iohannis a anunțat că s-a ajuns la un consens cu sectorul HoReCa. Totodată, jurnaliștii nu l-au menajat și l-au asaltat cu întrebări dure.
După anunțul cum că de la 1 septembrie se vor redeschide terasele și restaurantele, dar cu amendamentul că vor servi în condiții speciale și vor fi foarte limitați la numărul de clienți, pentru a respecta distanțarea socială, Iohannis a spus că și teatrele se vor redeschide publicului.
„E un domeniu în care consider că e important să se reia activitatea atât cât se poate și unde se poate, în condiții de siguranță. Sectorul la care țin foarte mult este zona culturală. Teatrele se vor putea deschide, probabil, începând cu 1 septembrie. Trebuie lăsate locuri libere între spectatori, trebuie purtată mască. Dar cred că este important ca, acolo unde condițiile permit, să se reia actele de cultura.
Al doilea sector, HoReCa… Vremea se răcește, terasele nu vor mai fi optime. După 1 septembrie, în anumite condiții, restaurantele se pot deschide în interior, de asemenea ținând cont de regulile de distanțare, de regulile sanitare specifice și din localitatea specifică. Specialiștii vor stabili un prag, o cifră, care descrie riscul de infectare. Acolo unde va fi depășit în plan local, prin decizia comisiei județene, se va restrictiona accesul în interiorul restaurantelor”, a spus Klaus Iohannis.
Un jurnalist l-a întrebat pe președintele României dacă soția lui, Carmen Iohannis, se va întoarce la școală în actualele condiții de pandemie, ea fiind cadru didactic.
„Da, soția mea Carmen este cadru didactic. Va merge, evident, la școală în 14 septembrie. Va merge și va respecta toate măsurile de siguranță.”, a răspuns președintele.
Legat de dovezile apărute zilele trecute în ziarul Adevărul, despre întâlnirile secrete între șefii poliției române și interlopi, jurnalistul acestei publicații l-a întrebat pe Klaus Iohannis dacă i-a cerut vreo explicație lui Marcel Vela.
„Da, am cerut explicații ministrului Afacerilor Interne, cu mult timp înainte să se afle acele detalii. Nu cred că e rolul meu să explic ce s-a întâmplat acolo, ci a șefilor din MAI.”, a răspuns Iohannis. Jurnalistul a continuat spunând că MAI nu a dat curs solicitărilor presei pentru a explica situația. „Le voi solicita să explice public despre ce a fost vorba.”, a răspuns președintele.
O altă întrebare usturătoare a fost legată de meseria de bază a președintelui României, cea de dascăl.
„Raluca Turcan a declarat că guvernul nu are bani pentru asigurarea măștilor de protecție pentru profesori și elevi, deși polițiștii primesc. Cum comentați?”, a întrebat un jurnalist.
„Așa s-au gândit guvernanții în această perioadă, probabil, că nu există fonduri pentru așa ceva. Din ce am discutat cu foști colegi de-ai mei, nu am văzut ca asta să fie o problemă extremă. Profesorii vor merge la școală și vor avea măști procurate de ei”, a răspuns Klaus Iohannis.
Dacă cetățeanul va purta mască la vot, cum se va face identificarea?, a mai fost întrebat președintele. În plus, în secțiile de votare nu s-a făcut nicio simulare pentru evitarea aglomerației și nu niciun plan de dezinfecție.
„Cred că este foarte bine că puneți aceste întrebări. Regulamentul va fi discutat și aprobat și ce nu a fost clarificat va fi clarificat până la data alegerilor.”, a spus, scurt, președintele.
În conferința de presă, acesta a mai spus că ar vrea primari aleși în două tururi.
Întrebarea cea mai tăioasă a fost adresată de jurnalistul Iosif Buble:
„Credeți că ar trebui să se modifice constituția României astfel încât președintele să fie un om politic, să fie membru de partid?”, a întrebat acesta, făcând aluzie că președintele are o afinitate pentru PNL.
„Nu prea contează. Important e cum acționează președintele. Eu mă străduiesc să fiu cât mai bun pentru România și pentru români”, a răspuns Klaus Iohannis.