Puțină lume a sesizat că președintele Klaus Iohannis nu mai vorbește în ultimul timp despre PNL, al cărui vector de comunicare a fost în campania electorală, ci de coaliția dreptei.

Iată că la fumul alb prevestit, că negocierile s-au încheiat cu succes în conclavul dreptei, nu se spune nimic când va face Iohannis așteptata nominalizare. Doar că USR-PLUS a luat mai mult decât a visat 7 ministere, 3 de importanță capitală (justiția, finanțele și fondurile europene) față de 8 ale liberalilor. Asta numai pentru ca Ludovic Orban să fie susținut pentru președinția Camerei Deputaților.

Dacă înainte de campanie, Iohannis era sigur că va fi la ora asta pe pârtiile de schi, Ludovic Orban  a reușit să-l enerveze prin intenția sa, susținută de BPN a PNL, de a reveni în funcția de prim ministru.

În condițiile în carea Prea Măria Sa a cerut partidelor din coaliția de dreapta să nu mai facă negocieri prin intermediul presei, exact când Orban a cerut votul BNP pentru un nou mandat de premier, țuști, ca iepurele de după colț, USR-PLUS a servit media cu un comunicat prin care anunța că nu îl va susține pe Orban. Și zău, nu se vede coada serviciilor loiale lui Iohannis?

Acțiunea, vădit ostilă lui Orban, nu putea fi venită de cât din partea Diviziei useriste a statului paralel.

Iohannis a lovit în Orban cu buzduganul USR-PLUS, asta pentru că a îndrăznit să treacă peste voia sa.

Dacă punem la socoteală greutatea ministerelor primite de USR-PLUS și că secretara lui Dacian Cioloș, Anca Dragu va fi al doilea om în stat, avem tabloul complet că Iohannis s-a mutat la USR-PLUS.

Numai că Ludovic Orban, vechi politician, are la îndemână votul de încredere al PNL și poate, tot, țuști, să ceară PSD o susținere pentru un guvern minoritar, ceea ce l-ar trimite în depresie pe șeful statului, devenit extrem de nervos după palma grea dată de electoratul român în 6 decembrie 2020.

Ludovic Orban, dacă tot vrea să mai fie premier, poate să-și calce pe orgolii și să ceară susținerea PSD, cu toate riscurile de rigoare. Dosare penale, statul paralel, justiția independentă, mânuțele scoase de păduri din nou, pe străzi. Și tot arsenalul bine cunoscut.

Are curajul Ludovic Orban să-l înfrunte pe față pe Klaus Iohannis, după ce a căzut în dizgrația lui? Îi va da PSD, susținerea condiționată?

 

Articolul precedentLiberalii nu se înțeleg cu useriștii în Consiliul Local Focșani. Primarul PSD nu are viceprimari
Articolul următorStrategie în alb și negru – Ediția din 19 decembrie 2020