O angajată a unui spital din Michigan a făcut un video cutremurător despre cât de ușor ne putem infecta cu noul coronavirus, chiar dacă purtăm mânuși de protecție. Cadrul medical explică faptul că deși mănușile oferă senzația de protecție, ele pot deveni un vector de transmitere a SARS-CoV-2!

E foarte important să realizăm că mănușile nu acționează ca un bactericid care distruge orice microb sau virus, ci ele oferă doar o protecție de contact. Așa cum explică Molly Lixey în filmare, chiar dacă avem mănuși de protecție, atingând obiectele din jur cu acestea ne putem îmbolnăvi la fel de ușor ca și cum nu le-am avea.

„Este în regulă dacă doriţi să purtaţi mănuşi. Aş vrea, însă, să vă amintesc despre un mic amănunt: contaminarea încrucişată”, îşi începe demonstraţia asistenta din Michigan, apoi îşi pune în mâini o pereche de mănuşi din latex şi îşi închipuie că e la cumpărături la un supermarket. Contaminarea încrucişată, potrivit Dicţionarului Cambridge, reprezintă procesul prin care o substanţă nocivă sau o murdărie se răspândeşte dintr-o zonă în alta, altfel spus transferul prin neatenţie, neintenţionat, a bacteriilor sau a altor agenţi contaminanţi de pe o suprafaţă, substanţă etc., pe alta, urmare a procedurilor de manipulare nesanitare.  

„Nu este suficient doar să-ti dezinfectezi coşul de cumpărături înainte de a intra în magazin. Orice suprafaţă sau obiect atins, fie că avem sau nu mănuşi, determină creşterea germenilor pe mâini/mănuşi.”, a spus cadrul medical, care și-a dat pe mâini cu o substanță verde, pentru a se vedea clar locurile pe care le atinge accidental.

La cumpărături, ea simulează cele mai comune gesturi ale omului: ia produse de pe raft, le pune în coș apoi se răzgândește. Îi sună telefonul, scrie un mesaj, astfel contaminează toată suprafața mobilului. Mai departe, primește un apel de la mama ei. Duce telefonul la ureche, iar bacteriile care s-au pus de pe degete, pe ecran, acum au ajuns pe obrazul ei.  „O, Doamne, priviţi aceste bacterii!”, spune aceasta arătând către nasul şi obrazul înverzite.

Apoi, la sfârşitul călătoriei imaginare la cumpărături, asistenta Lixey explică cum se răspândesc germenii şi pe mai departe, în momentul în care deschidem uşa maşinii cu acelaşi mănuşi pe mâini. Şi atrage atenţia asupra faptul că, chiar dacă le dăm jos din mâini, germenii continuă să se răspândească, prin simpla atingere a telefonului, spre exemplu. Dar la fel de bine se întâmplă şi prin atingerea obrazului, a pungilor sau articolelor cumpărate din supermarket. Pentru că toate acestea au fost în  prealabil atinse de mănuşile contaminate. Aşadar, se pune întrebarea firească: pot mănuşile din latex să ne protejeze împotriva coronavirusului?   „Uite, asta se numeşte contaminare încrucişată”, explică asistenta. „Nu are rost să purtaţi mănuşi, dacă nu vă veţi spăla mâinile ori de câte ori atingeţi alte suprafeţe ori obiecte. Puteţi să luaţi orice măsuri de protecţie doriţi, pentru a vă simţi în siguranţă, dar nu uitaţi, totul este ştiinţă! Teama te poate face să o iei razna şi să acţionezi aiurea!”, mai atrage atenţia femeia.   Molly Lixey a încercat să sublinieze că folosirea măştilor şi a mănuşilor pentru protecţie au efectul scontat în mediul clinic, steril, unde toate lucrurile sunt sterilizate şi dezinfectate. Ori un supermarket este departe de a fi mediul steril, pentru a putea fi în siguranţă cu mănuşi pe mâini.  „Este acelaşi principiu ca şi la masca facială, degeaba o porţi dacă nu ştii cum să o dai jos şi să o foloseşti corect, te poate proteja doar într-o anumită măsură”, a mai spus ea.   

Articolul precedentMesajul în limba română al Prinţului Charles: HRISTOS A ÎNVIAT
Articolul următorIes la iveală minciunile Chinei despre SARS-CoV-2! Boala a aparut mult mai devreme!