Unul dintre cei care au experimentat în profunzime regimul comunist și chiar a și stat o perioadă în arest la domiciliu este poetul Mircea Dinescu. Acesta a făcut dezvăluiri și analogii tulburătoare în emisiunea de la Realitatea Plus, moderată de reputata jurnalistă Anca Alexandrescu.

Monica Ionescu 

Izolarea socială impusă acum de autorități din cauza răspândirii coronavirusului îl face pe poetul Mircea Dinescu să-și amintească, culmea, de vremuri „mult mai bune”, din perioada comunismului! 

Acesta a povestit că pe vremea lui Ceaușescu, atunci când a fost plasat în arest la domiciliu, încă mai avea simțul libertății, comparativ cu ce se întâmplă acum. În primul rând, Dinescu spune că ieșea din casă fără să fie nevoit să completeze declarații pe propria răspundere. 

”Nu completam nicio declarație și puteam să ies de mai multe ori pe zi. Acum, când avem 30 de ani de capitalism, parodie de capitalism, zic eu, e mai rău.”, a comentat Dinescu. 

Sparanghel în curtea bisericilor

„Tot ce e mai frumos în țara asta a fost închis. Parcurile, bibliotecile, barurile etc. În schimb, ce sunt deschise? Spitalele și aeroporturile pentru cules sparanghel. Eu vă dau o idee! Trebuie plantat repede în curțile tuturor bisericilor din România sparanghel, iar de Înviere putem veni să-l culegem. Că avem dreptul. Se poate culege sparanghel. S-a dat dreptul de a culege sparanghel în Germania, putem să culegem și în România. Și așa, sparanghelul seamănă cu o lumânărică, așa”, a spus Mircea Dinescu la Realitatea PLUS în emisiunea moderată de Anca Alexandrescu. 

Cu ce a supărat Dinescu regimul comunist

Într-un interviu acordat unui jurnalist francez, publicat în martie 1989 în cotidianul Libération, Mircea Dinescu a atacat în mod explicit regimul Ceaușescu. Ca urmare, acesta a fost plasat sub arest la domiciliu și i s-a luat dreptul de semnătură.

Articolul precedentCe ai voie să faci de Paşte? Răspunsurile OFICIALILOR
Articolul următorUltimă oră. Cum se înmormântează cei decedați în urma infectării cu coronavirus! Autopsia, exclusă!