Românii infectați cu coronavirus vor fi tratați cu plasmă luată de la pacienți vindecați care, teoretic, au dezvoltat anticorpi. Ministerul Sănătății a finalizat protocoalele necesare, deci centrele de transfuzie sanguină pot primi donatorii!

Monica Ionescu 

Ordinul de ministru prin care se stabilește protocolul de recoltare a fost semnat miercuri de ministrul Nelu Tătaru, dând astfel undă verde pentru terapia cu plasmă în beneficiul pacienților COVID-19! 

„Aș dori să mulțumesc ministrului Nelu Tătaru, secretarilor de stat Horațiu Moldovan și Dragoș Garofil, secretarului general adjunct Codrin Lungu, pentru că au determinat accelerarea procedurii de aprobare a transpunerii în legislația națională a ghidului european pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuția și administrarea sub monitorizare a plasmei convalescente (PPC-DV-COVID-19)”, a transmis Florin Hozoc, inițiatorul acestui proiect. Hozoc a făcut numeroase apeluri către Ministerul Sănătății de a se implementa rapid acest tratament, deoarece mulți dintre cei vindecați au ieșit din perioada de hiperimunizare, adică din stadiul în care în sângele acestora se află cei mai mulți anticorpi.

„De asemenea, aș dori să mulțumesc medicilor care s-au implicat direct în transpunerea ghidului european: Prof. Irinel Popescu, Prof. Serban Bubenek, Prof. Dorel Săndesc, Prof. Virgil Păunescu, Prof. Carmen Dorobăț și, în mod special, doamnei doctor Mihaela Bătăneanț. Nu în ultimul rând, trebuie să-i mulțumesc doamnei Violeta Oancea, directoarea Institutului Național de Hematologie Transfuzională, care împreună cu echipa sa a contribuit la realizarea și aprobarea ghidului național privind colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei convalescente (PPC-DV-COVID-19).”, a mai menționat Florin Hozoc. 

Cei care doresc să afle mai multe informații despre procedura de donare sau ce presupune tratamentul cu plasmă în cazul bolii provocate de SARS-CoV-2, pot accesa https://covidplasma.ro/registrul-donatorilor/, pentru a dona plasmă, și pe www.covidplasma.ro.

Articolul precedentPSD acuza PNL de prefacatorie
Articolul următorSorin Oprescu, despre executarea politică a profesorului Streinu-Cercel