Traian Băsescu este un prădător de elită. Asemenea barbugiilor din linia întâi, fostul președinte amanetează, amenință și promite. Ai sentimentul că vaporii amețitori din încăperile unde se joacâ barbutul sunt de vină pentru dezinvoltura cu care Traian Băsescu crede în șansa lui și joacă. E o simpatie născută în sufletul românului ajuns la ananghie față de un seamăn care are puterea de a mai crede în noroc când statistica ii dă un procent cu o singură cifră. E o încredere pe care Traian Băsescu reușește să o difuzeze într un popor campion la săli de noroc și farmacii. O combinație malignă inflorită la limita creștinătății noastre. Credem în Dumnezeu, chiar în biserică, dar îl punem să dea cu zarul pentru noi.
In realitate, Traian Băsescu, asemenea ghicitoarelor, are putina încredere în el și încredere în slăbiciunile celorlalți. Știe foarte bine legile prostiei omenești și mizează pe amăgirea adversarilor. Asemenea spânului din poveste își oferă serviciile celor care se cred Harap Alb într o campanie dominata de albul pur.
PSD și Marcel Ciolacu s au trezit în plasa propriilor angajamente, iar moțiunea stă la decizia PMP, căci UDMR nu și da voturile pe ochi frumoși. De altfel, liderul social democrat a și declarat public că mizează pe 250 de voturi și a invocat poziția critica adoptată de PMP la raportul prezentat de premier în plenul reunit al celor doua Camere.
Alegerea momentului pentru dezbaterea moțiunii de cenzură nu poate face abstracție de campania electorala pentru locale și PSD nu poate irosi detenta pe care i ar da o demobilizarea electoratului advers prin căderea de la guvernare. Timp prețios pentru Traian Băsescu să atace exclusiv la Nicușor Dan și să fructifice suspiciunile  dintre partenerii de alianță.
Fostul șef al statului a mizat întotdeauna pe strategia singur împotriva tuturor. Dar nu s a luptat niciodată cu toți în același timp. Și a eliminat concurenții unul câte unul, în alianțe reale sau simulate, cețoase și suspecte. Abia după Nicușor Dan ii vine rândul Gabrielei Firea și mai ales PSD. Un partid care este LĂSAT de către concurență să între în cursă cu candidați discutabili, maculați, aflați în incompatibilități și conflicte de interese. USR își freacă mâinile în perspectiva unei victorii a PSD la locale cu candidați vulnerabili care să resusciteze mișcarea #rezist.
PSD nu are a se bucura. Gabriela Firea nu s ar lupta cu Traian Băsescu, ci cu Petrov. Întrarea în cursă a fostului președinte nu este parte a unei strategii de relansare a PMP care n a putut refuza oferta fondatorului. Abia în ceasul al12lea Biroul Politic al PMP a validat candidatura și chiar Traian Băsescu a recunoscut că așteaptă validarea partidului și nu partidul așteaptă decizia sa. Lovitura a fost gândită în alta parte decât la PMP. În competiția pentru București joaca Petrov rolul lui Traian Băsescu. 
Imediat ce Ludovic Orban ar pierde susținerea parlamentară, următoarea țintă este PSD. Va fi foc încrucișat și din partea jucătorilor politici și a structurilor discrete, susținătoare ale formațiunilor mici, flexibile și ușor manipulabile. Grea misiune pentru Marcel Ciolacu și echipa sa! Asta în eventualitatea în care putem vorbi de “o echipă”.

Articolul precedentBALUL DE SAMBATA SEARA?
Articolul următorMarcel Ciolacu spune că votarea Moţiunii de cenzură e un act patriotic