Medicii care îndrăznesc să se plângă că nu au echipamente sau că actuala guvernare a dus medicina într-un haos mai mare decât pandemia de coronavirus sunt puși la zid și catalogați ca fiind lași și dezertori. 

Deși doar o mână de medici au ales să demisioneze în această perioadă, cei care coordonează gestionarea pandemiei de coronavirus au bătut tobele suficient pe această temă, împreună cu anumite grupuri de presă, până când românii au rămas cu falsa senzație că toate cadrele medicale doresc să plece acasă. 

În urma acestei campanii de discreditare a cadrelor medicale, pe lângă umilințele la care aceștia suntsupuși în mediul online, Raed Arafat a declarat în emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3 că îi surâde ideea unui nou cadru legislativ în deontologia și practica medicală. 

Acesta ar presupune ca cei care demisionează acum din spitale să nu mai aibă posibilitatea să se întoarcăniciodată în sistemul public de sănătate. 

O reacție dură la această situație a avut jurnalistul Dan Andronic, proprietarul evz.ro. Vă redăm integral editorialul său:

Împușcați-i pe medicii „dezertori”! Dar mai întâi îndepliniți-le ultima dorință

Aud din ce în ce mai des formula că suntem în război, iar medicii care își dau demisia sau intră în concediu medical trebuie considerați dezertori. Eu nu cred că este deloc așa.

În primul rând nu suntem în război, iar paralela dintre un soldat ce părăsește linia frontului și un medic care intră în concediu, semnul de egalitate cu rezultat „dezertor”, este doar o metaforă.

De care mai-marii zilei abuzează cu inconștiența politicianului pe care SPP îl protejează și de viruși. Situațiile de dezertare în cazul soldaților, și de malpraxis în cazul medicilor, sunt cele prevăzute de lege, nu de declarațiile sforăitoare de la televizor.

Dar să presupunem că un medic este ca un soldat aflat pe linia frontului. Cum ați aprecia situația în care, în cazul unui atac chimic, soldații nu ar avea măști de gaze? Sau să li se ordone un atac la baionetă și să li se dea o coadă de mătură pe post de armă. I-ați mai numi comandanți pe cei care ar da asttfel de ordine? Eu cred că nu.

După cum cred că inconștiența cu care a fost tratată aprovizionarea cu materiale de protecție ne pune în situația pe care am evocat-o încă de acum două luni, de a avea spitale fără medici! Care fie s-au infectat, fie au fost infectați. Motivul principal – lipsa materialelor de protecție.

Și ca să fiu foarte exact, nu trebuie să uităm că stocurile de materiale de protecție erau zero la începutul anului. Din neglijența fostei, dar și a actualei guvernări. Nu trebuie să uităm că niște băieți deștepți cu carnete de partid încearcă să speculeze nenorocirea oamenilor și să vândă măști și halate la prețuri de coșciug.

Concluzia mea este una singură: trebuie să le cerem medicilor să-și facă datoria, dar suntem obligați să le dăm măști, halate, camere de decontaminare, nu să le recomandăm să se spele pe mâini și să le facem dosare penale!”, a scris Dan Andronic.

Articolul precedentMarcel Ciolacu, demersuri pentru reglementarea pensiilor speciale
Articolul următorCum să scăpați de amendă dacă ieșiți din casă. Declarația pe propria răspundere, pe telefon! Ghid de utilizare