Impozitarea pensiilor speciale și de serviciu este o veste care a bucurat multă lume. Discrepanțele erau revoltător de mari între categoriile de pensionari.
PSD, prin impunerea în Parlament a acestui proiect de lege și prin votul majoritar va înregistra un succes. Proiectul este susținut și de PNL și USR.
Deputaţii Comisiei de buget au decis, miercuri, 17 iunie, impozitarea pensiilor mai mari de 7.001 lei cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă. Joi dimineață se vor reuni Birourile permanente ale Parlamentului pentru a introduce pe ordinea de zi acest proiect.
Este un prim pas către introducerea în sistemul fiscal românesc a impozitării progresive, este de părere economistul Adrian Câciu, într-o postare de analiză de pe pagina sa de Facebook.
În opinia sa este ”un drum firesc către restabilirea unui echilibru referitor la veniturile nete obtinute de populatie și o convergență către consolidarea clasei de mijloc fără de care o societate modernă nu poate exista”.
Redăm textul domnului Câciu integral pentru că anticipează ceea ce trebuie făcut, dar mai alespentru că explică de ce era necesară impozitarea pensiilor speciale.
”Despre necesitatea impozitării pensiilor speciale și de serviciu am tot militat în ultimii doi ani, deși abordarea generală era aceea de abrogare efectivă a acestui tip de pensii.
Complicat să explici, când lumea este furioasă, că rezolvarea, respectiv echilibrarea unei astfel de situatii nu se face prin măsuri radicale care să creeze alte dezechilibre inclusiv de natura socială.
Am spus în trecut, în emisiunile la care am fost invitat sau în articolele de presă, că abordarea corectă este aceea de impozitare progresivă a acestui tip de pensii, impozitare progresiva care sa vizeze ceea ce excede principiului contributivitatii, pentru că mare parte din aceste pensii “speciale” contin și o pondere de contributivitate.
Suntem în situația în care Parlamentul a adoptat o lege de impozitare a acestor pensii.
Ceea ce este sub 2000 de lei are impozit zero, ce este între 2000 si 7000 de lei are un impozit de 10% iar ceea ce depășește 7000 de lei va fi impozitat cu 85%.
Nu comentez acest procent de 85% la acest moment, este o decizie politică, poate că o proportionalitate mai lineara cu mai multe praguri era de dorit, asta vom vedea în timp.
Pentru că dincolo de emoționalul din spatele acestei decizii, dincolo de sentimentul de echitate socială, vin efectele fiscale.
Câte venituri suplimentare vin la bugetul de stat, câte pensii și indemnizații sunt afectate etc.
Este un pas. Mare.
Iar acest pas va trebui să continue, într-o grila rezonabilă (nu cu procente așa de tip Robin Hood) cu o impozitare progresivă a tuturor categoriilor de venituri din România, peste nivelul unui venit minin garantat, astfel încât să atingi scopul de echitate fiscală, dar să și produci resurse fiscale pentru bugetul de stat.
Am auzit opinii că pensiile nu trebuiau impozitate ci taxate.
Probabil cei care fac astfel de afirmatii nu înțeleg diferențele dintre taxe (care sunt auxiliare unei activitati voluntare) și impozite (care sunt obligatorii, general aplicabile și prestabilite).
Am auzit opinii potrivit cărora impozitarea de la un anumit procent în sus ar reprezenta o confiscare de venituri.
Cred că este bine să rămânem în zona rezonabilului și a proprietății termenilor folosiți.
Confiscarea este o sancțiune!
Impozitarea este un instrument de politică fiscală prin care se asigură redistribuirea de venituri efectuată de către stat asupra resurselor sau bunurilor individuale sau ale colectivității.
Este de la sine înțeles, cred, că nici una din persoanele care au in prezent pensii speciale sau de serviciu nu au greșit pentru a fi “sanctionate”.
Dar tot de la sine înteles este că statul trebuie să adopte măsuri de echitate fiscală și de echilibrare socio-economică astfel încât să existe un nucleu cât mai puternic al zonei de venituri nete medii.
O convergență a veniturilor brute mari către mediana veniturilor la nivel national(iar asta se face prin impozitarea progresivă) și a veniturilor brute mici către zona media prin stimularea și cresterea puterii de cumpărare.
În încheiere mai spun doar că introducerea unei impozitări progresive poate conduce la o echilibrare socială mult dorită, la consolidarea clasei de mijloc și la creșterea nivelului veniturilor fiscale în total buget.
Mai multe venituri, mai multe oportunități pentru dezvoltarea echilibrata a României”.

Articolul precedentO NOUA MIERCURE ALBA A PSD: JUSTIȚIE SOCIALĂ ÎN SISTEMUL DE PENSII
Articolul următorRealitatea din PSD – Invitați: Florin Manole, deputat PSD și Alecu Racoviceanu