În București va avea loc o expoziție inedită, în care se vor publica mai multe hărți secrete din arhiva STASI și CNSAS. Acestea făceau parte din planul de urmărire a unor angajați de la postul de radio Europa Liberă.
Documentele nemaivăzute până acum aparțin Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității, iar unele dintre ele provin din arhivele fostului serviciu secret al fostei Republicii Democrate Germane.
Este vorba despre cinci hărți și trei planuri de urmărire. Prin aceste planuri se dorea să fie ținuți sub control dizidenții români angajați la Europa Liberă.
Hărțile și planurile de urmărire sunt expuse la Institutul Goethe.
“Momentan prezentăm hărți prin care arta contemporană este mai ușor înțeleasă, dar am adus fotografiile din arhiva CNSAS. Sunt câteva fotografii inedite prin care prezentăm modul în care oamenii au fost urmăriți în perioada comunistă. În următoarele zile, o să primim hărțile din arhiva STASI și le vom prezenta la Muzeul Hărților din București. Aici în expoziția aceasta, mă interesează foarte mult aspectul de depășire a granițelor lăuntrice și granițelor statale, în așa fel încât să nu mai discriminăm, să nu mai facem diferența de ton de piele, să discriminăm în baza religiilor, etc”, a spus Adrian Buga, curatorul expoziției.
Postul de radio Europa Liberă a creat multe tensiuni în regimul comunist. Principala activitate a ofițerilor de Securitate era să afle cine ascultă acest post și să împiedice populația să se informeze din această sursă.
În 1981, Ceaușescu l-a contractat pe celebrul mercenar Ilich Ramírez Sánchez cunoscut sub porecla „Carlos Șacalu” ca să arunce în aer redacția de știri românească a postului Europa Liberă, cu sediul în Munchen, Germania.
Sâmbătă, 21 februarie 1981, la ora 21:50, telefonul a sunat în redacție și un jurnalist a ridicat receptorul, dar nimeni nu era pe fir. În clipa următoare, o explozie a transformat redacţia într-o grămadă de moloz.
Ancheta a arătat că o mașină încărcată cu zeci de kilograme de explozibil a fost detonată cu intenția de a-i ucide pe jurnaliștii postului care transmitea în România. De asemenea, presa străină a titrat că atentatul este un mesaj clar venit din partea dictatorului român.
Nicio persoană nu a fost ucisă în deflagrație, însă 8 au suferit răni grave.
Sursa: Realitatea Din PSD