George Simion, liderul AUR, i-a făcut o vizită ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu, pentru a face o serie de recomandări privind piața de produse românești în viitorul Plan Național Strategic. S-a declarat încâtat să afle că de anul acesta nu numai crescătorii de porci și de pasăre vor primii subvenții, ci și cei de bovine și chiar oi.

“Plăţile, faţă de anii trecuţi, se vor face la timp, aşteptăm documentaţia, parcă 400 de milioane”, a precizat Simion după întâlnirea de la Ministerul Agriculturii.

În Parlament există un proiect de lege, al lobby-urilor supermarketurilor, de îngrădire a creșterii libere a porcilor în gospodăriile țărănești.

Întâlnirea de la ministerul agriculturii s-a făcut exact cu o zi după ce Joe Biden a cerut executivului acordarea unui miliard de dolari fermierilor care cresc porci pentru comercializare.

George Simion, liderul opoziției, s-a arătat încântat să afle că țăranii pot să crească animale în gospodărie.

„Creşteţi porci ca până acum, nu vă limitează nimeni, nu mai avem pe acel ministru domn Chioveanu la ANSVSA. Nu avem nicio limită de cinci porci, de şapte porci în gospodărie. Aveţi voie să aveţi scroafe gestante. Toate lucrurile vor fi ca până acum, toţi cei care au casă la ţară să crească porc în bătătură, că nu se ia nimeni de ei. Garantăm noi,” a afirmat Simion.

Una dintre propunerile AUR, supusă atenţiei ministrului Agriculturii, a vizat înfiinţarea unei pieţe publice cu produse româneşti, a menţionat Avram Fiţiu, specialist pe probleme de agricultură din partea AUR, participant la discuţiile de la minister.

„Am propus o piaţă publică, în care tot ce înseamnă elevii din şcoli, medici, bolnavi să aibă acces la mâncare românească şi o mâncare de calitate. Un produs mai ecologic, mai natural, un produs tradiţional, un produs montan, aşa cum se întâmplă în toate ţările din Europa. În toată Europa, piaţa publică provine din teritoriul respectiv naţional, iar restul produselor pot să provină şi din alte ţări. Deci, miza mare a discuţiei noastre s-a legat de PNS”, a subliniat Fiţiu.

El a estimat că, până în 2027, românii vor putea să consume „mâncare românească”, fără să mai importe din străinătate.

 

Articolul precedentSorin Grindeanu crede că este nevoie de certificatul verde
Articolul următorNoul președinte al ANFP, un orădean cu experiență