După decizia definitivă a ÎCCJ privind colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea, SPP i-a retras acestuia ofițerii de protecție, așa cum beneficiază toți foștii șefi de stat.

Fostul senator PSD Șerban Nicolae susține că Traian Băsescu nu poate răspunde penal

„Pentru că mulți prieteni nu m-au întrebat nimic, îmi spun și eu opinia legată de potențiale consecințe privindu-l pe Băsescu Traian, poreclit de stăpâni “Petrov”:

  1. De la data emiterii sentinței definitive prin care s-a constat că a colaborat cu Securitatea, nu mai poate beneficia legal de condițiile acordate viager persoanelor care au deținut funcția de președinte al României (indemnizație, locuință, protecție etc.). Acestea nu sunt drepturi fundamentale și nici nu se aplică retroactiv o lege. Același lucru ar fi valabil și dacă ar primi o pedeapsă privativă de libertate.
  2. Mandatul de europarlamentar nu îi încetează de drept. Sentința în cauză nu e prevăzută între condițiile legale de încetare a mandatului.
  3. Nu poate răspunde penal pentru fals și uz de fals privind declarațiile anterioare referitoare la colaborarea cu Securitatea. Dacă ar face-o de-acum încolo ar fi pasibil de o asemenea răspundere juridică.

În fapt, dacă în 2019 nu aș fi modificat și completat legea (inițiativa legislativă a senatorului Daniel Zamfir), Băsescu ar fi rămas protejat de deciziile anterioare prin care nagâții din CNSAS îl confirmau lebădă imaculată. Dacă ar fi avut bărbăția să recunoască încă din 1990, poate că era tratat cu îngăduință. Dar așa, e doar o slugă șantajată, înspăimântată de un trecut mizerabil”, a spus avocatul Șerban Nicolae pe pagina sa de facebook.

Articolul precedentAdrian Câciu consideră propunerea lui Florin Cîțu de reducere a CAS drept toxică
Articolul următor“Băsescu scotea sute de milioane de Euro din țară,” susține un fost apropiat al său