Tine locul cald la ANCOM Sorin Grindeanu până mai face partidul loc de încă  4 sinecuri? Este întrebarea ridicată de adoptarea în Parlament, în sistem fulger, a unei inițiative legislative de modificare a sistemului de conducere a Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații. Inițiativa a fost depusa în 20 august, sub semnătura a 6 deputati: Alfred Simonis ( PSD), Andronache Gabriel (PNL), Marton Arpad (UDMR), Cupă Ion (ALDE), Grosaru Gabriel (Minorități), Havrici Emanuel (Pro Europa). O data plină de semnificație dacă ne gândim că era cu doar 2 zile înaintea Congresului PSD, în cadrul căruia președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a intrat în incompatibilitate devenind prim-vicepreședinte al PSD. Întrebat adeseori, Sorin Grindeanu a refuzat să explice de cei intârzie să și prezinte demisia, gest pentru care ii sunt rezervate, e adevărat, 60 de zile. Inițiativa este un exemplu tip de încărcare a schemelor de personal cu posturi plătite gras din banii publici și pentru care inițiatorii doar se mulțumesc să susțină că un Comitet de reprezentare alcătuit din 7 membri, dintre care un președinte și doi vicepreședinți, e mai eficient decât o singură persoană la conducere. Persoane numite de Parlament pentru un mandat de 4 ani.
Astăzi inițiativa așteaptă spre promulgare la Secretariatul General, dar schimbarea de ultimă oră a Guvernului privind  încredințarea tehnologiei 5G firmei cu capital chinez Huawei face aproape sigură atacarea la Curtea Constitutională. Pentru că miza este cu mult mai mare decât plasarea clientelei politice în posturi publice. 
Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a avertizat România că firma Huawei este un provider nesigur, dat fiind ca are un acționariat netransparent, iar firele ar duce până la Serviciul de Informații al Armatei Chineze. Un avertisment lansat cu câteva zile înaintea Congresului PSD și la care președintele, pe atunci interimar, Marcel Ciolacu, a reclamat ingerința în probleme interne. Desigur, suveranitatea este garantata prin Constituție, dar întrarea în parteneriate și alianțe externe incumbă asumarea de drepturi și obligații. 
Consultantul politic, Miron Mitrea, a explicat în emisiunea Culisele Puterii de ce trebuie ținut cont de recomandările furnizorilor de securitate. Mitrea a arătat că România trebuie sa aibă relații diplomatice și comerciale cu toate statele, dar nu poate primejdii interesele de stat, relațiile de securitate, din rațiuni comerciale. 
” L am văzut pe ambasadorul SUA foarte nervos pe problema cu China și cu Huawei. Apare o întrebare de bun simț. În cazul în care avem o problemă de securitate,  cine este provider ul de securitate? NATO. Câte țări din NATO au armată de intervenție? Doua, trei. Dar una, SUA, are armata cea mai puternică și de aceea am vrut în NATO. Și o spune un om care a participat  cu Guvernul lui la întrarea României în NATO. Știam că vom avea costuri politice. Știam că SUA va avea interese politice în România. Că nu toate or să ne placă. Dar să dăm la o parte ce nu ne place și vedem ca provider ul  de securitate pentru România este SUA. Acordul NATO, Parteneriatul Strategic  arata că avem nevoie de protecție militară și de securitate. Sigur, suntem în fața unor generații care n au trecut prin războaie. Dar nu avem voie să ne ducem într o direcție, în care sigur am anea un conflict major cu cei care ne oferă securitate”, a explicat consultantul politic, Miron Mitrea.
De menționat ca Guvernul Orban a pus în dezbatere publica un proiect de lege prin care se introduc condiționări în privința firmei care ar implementa tehnologia 5G în România, în sensul că este obligatorie cunoașterea acționariatului și avizul CSAT.

Articolul precedentCorneliu Ștefan vine la CJ Dâmbovița cu fabrici de procesare și utilaje agricole
Articolul următorPreședintele PSD ii bate obrazul lui Ludovic Orban sa dubleze alocatiile