Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, nu-l neglijează pe actualul ministu liberal și nu-l iartă de critică la nicio mișcare pe care acesta o face. Vrea să arate românilor greșelile făcute și să demonstreze că a avut dreptate atunci când a spus că nimic nu putea fi mai rău decât propunerea premierului Ludovic Orban, cu Florin Vasilică Cîțu la Finanțe.”E un ministru care a reușit recordul de a fi demis de mai multe ori decât a fost învestit”, îi place liderului PSD să spună.

Gestionarea acestei perioade de început de criză economică, socială și medicală, viziunea politico-economică a ministrului liberal, precum și măsurile luate, l-au făcut pe Eugen Teodorovici să aibă o reacție dură, publicată pe pagina sa de facebook. Textul și l-a intitulat sugestiv – ”Săracă țară bogată, păcat că nu ești guvernată (în interesul tău)!” și are în vedere împrumuturile enorme pe care le-a angajat ministrul de Finanțe Cîțu. Îl reproducem în totalitate.

”Am avut încă o dată, dreptate: Război economic – fără reguli!!! ‼

În ultimele zile, inclusiv în emisiunea ”Subiectiv” de aseară, la Antena 3, am tot afirmat public că regulile europene nu mai trebuie respectate dacă dorim să salvăm economia României de la colaps! Am spus că factorii decizionali din România trebuie să încalce fără frică și asumat orice regulă europeană în materie economică, pentru a salva economia României!

Iată că, încă o dată, AM AVUT DREPTATE!

Aseară a venit și decizia istorică de la Bruxelles: președintele Comisiei Europene, a anunțat că UE suspendă TEMPORAR prevederile Pactului de Stabilitate și regulile bugetare care le impuneau statelor membre să nu depășească un deficit bugetar de 3% din PIB. Ca urmare, exact cum am tot afirmat zilele acestea, nu mai există reguli bugetare, iar ”guvernele pot pompa în economie oricâți bani au nevoie. Relaxăm regulile bugetare pentru a le permite să facă acest lucru” (Ursula von der Leyen).

De ce am făcut aceste afirmații? Nu pentru că aș avea vreun oracol sau pentru că aș fi vreun proroc (deși, s-ar zice că am talent ?), ci pentru că mă bazez pe experiența profesională, pe viziune și nu în ultimul rând, pe fler și bun simț în materie de economie. Consecința deciziei UE este că guvernele statelor membre – inclusiv guvernul României – pot cheltui cât au nevoie pentru a rezolva criza coronavirusului, fără a se mai teme de declanșarea unei proceduri de deficit excesiv din partea Comisiei Europene.

Din păcate, în timp ce eu am tot afirmat că nu mai contează regulile bugetare ale UE, a trebuit să constat cu dezamăgire, încă o dată, că Orban&Co. au rămas cramponați în problematica deficitului bugetar, ceea ce, după cum vedem azi, a fost și este o mare greșeală! Acest subiect a dispărut de pe agenda europeană a ultimelor săptămâni, iar noi trebuia să înțelegem ca țară, ca guvern, că în aceste momente, putem injecta în piață resurse financiare la un nivel ridicat, chiar și cu un cost de finanțare mai ridicat decât am preconizat, căci bineînțeles, criza coronavirusului este însoțită de creșteri ale costurilor de împrumut, însă ESTE IMPERATIV NECESAR SĂ AJUTĂM CAPITALUL DIN ROMÂNIA ȘI MAI ALES PE CEL AUTOHTON!!! Acum există riscul ca guvernul de incompetenți și trădători din România să cadă în cealaltă extremă și să cheltuie excesiv, clientelar și în direcții greșite. Da, de acum și în mod oficial nu mai avem limite, dar banii din bugetul de stat trebuie cheltuiți eficient și responsabil. Concomitent, trebuie să respectăm legea în vigoare și să acordăm măririle de pensii și de alocații! Veniturile populației nu trebuie să fie afectate mai mult decât sunt!!! Toate acestea cad în sarcina Parlamentului ca să le impună guvernului!

Așadar, întreb și aici clasa politică: facem ceva URGENT pentru a ajuta? Ieșiți din letargie și din logica politică pentru a trata cu responsabilitate și determinare situația economică a României?! După care puteți intra, din nou, în “concediul de odihnă” guvernamental și parlamentar în care vă aflați de luni bune, unii chiar dintotdeauna!”.

Va fi interesant cu ce răspuns va veni ministrul Florin Cîțu, pentru că, mai mult decât contrarea cu fostul ministru PSD stă interesul românilor și al României.

Articolul precedentMihai Daraban, președintele CCIR, privește, de pe margine, cum IMM-urile se prăbușesc
Articolul următorGabriela Firea propune ÎNCHIDEREA temporară a parcurilor