Eugen Orlando Teodorovici este primul dintre social democrații români care au crezut în șansa lui Olaf Scholz de a ajunge Cancelar al Germaniei. El a fost fostul ministru de finanțe din mai multe guverne PSD.

Olaf Scholz a fost la București, când România a asigurat Președinția Uniunii Europene. A participat la reuniunea ECOFIN (grupul tuturor miniștrilor de finanțe din țările membre ale UE), condusă de Teodorovici,

“Nemții aleg azi și pentru români

Așa cum ne-a fost dat să constatăm și să simțim după 1989, alegerile de azi, din Germania, sunt mai importante pentru România decât orice scrutin intern, căci bunăstarea românilor depinde direct de cine este Cancelar al Germaniei.

Așadar, SPER ca rezultatul de azi să aducă un social-democrat la conducerea Germaniei, pentru ca să conteze din nou, și în țara noastră, ceea ce vrea poporul român. SPER ca, odată cu alegerea noului Cancelar, relațiile economice bilaterale româno-germane să (re)devină RECIPROC avantajoase … Și mai SPER în respectul RECIPROC între națiunile noastre, ca membre EGALE ale marii familii europene. Soluția pentru îndeplinirea acestor speranțe este prietenul și colegul meu, Olaf Scholz, membru SPD, care în timp, s-a dovedit a fi și prietenul României

Mult succes la alegerile de azi, dragă Olaf! Viel Erfolg für heute, lieber Olaf”, a scris Eugen Orlando Teodorovici, încă de duminică dimineață, când se desfășurau alegerile din Germania.

După numărătoarea voturilor, SPD (Partidul Social Democrat din Germania) a obținut 25,7% și va avea 206 mandate; Uniunea Creștin Democrată (CDU) / Uniunea Creștin Socială (CSU) – 24,1% – 196 mandate; Verzii – 14,8% – 118 mandate; Partidul Liber Democrat (FDP) – 11,5% – 92 mandate. Pe ultima sută de metri a intrat și Linke (stânga) – 4,9% – cu 39 de parlamentari, după redistribuiri.

În Germania, președintele federal propune viitorul cancelar al Germaniei, după consultările dintre partidele care pot compune o majoritate.

SPD, împreună cu FDP (liberalii) și cu Verzii pot aduna 52%. În parlament a mai intrat și Linke (partid socialist) cu aproape 5 procente. Pentru o majoritate confortabilă și acesta poate fi chemat la consultări, susțin analiștii germani.

 

Articolul precedentMarcel Ciolacu:moțiune de cenzura și anticipate. Ce credibilitate mai au?
Articolul următorEuroparlamentarii PSD îl felicită cu întârziere pe Scholz