Adrian Câciu, un econimist tot mai remarcat în ultima perioadă în urma expunerii unor analize economice pertinente, a pus punctul pe „i” în ceea ce privește ping-pongul pe care îl joacă Guvernul cu majorarea penisiilor. „Asistam la un dublu standard, la un dublu limbaj, la o ipocrizie politică și nu numai fără precedent”, explică economistul. De asemenea, Câciu mai susține că Orban ar fi trebuit să spună clar că nu vrea să respecte legea pensiilor, decât să invoce factori meniți să „manipuleze”.
Monica Ionescu
„O analiză raportat la afirmația potrivit căreia se va lua o decizie cu privire la majorarea pensiilor doar după ce se va știi cum sunt încasările la buget după primele sase luni.
Spun din start că afirmația este de-a dreptul ipocrită și manipulatoare din cel puțin trei puncte de vedere:

  1. Banii pentru majorarea pensiilor au fost prevăzuți în legea bugetului asigurărilor de stat, lege adoptată prin Asumarea Răspunderii. Când alegi calea de Asumare a Răspunderii (am scris intenționat cu majuscule, să accentuăm realitatea așa cum este ea) îți asumi tot ce ai prins în buget, bun sau rău.
    Cu alte cuvinte, nu altcineva decât Guvernul și-a asumat majorarea punctului de pensie cu 40%, nelăsând Parlamentului, dar și altor instituții participarea la dezbateri si decizie. Amintesc faptul ca Legea nr. 6/2020 este o lege promulgată de Președintele României. La aceasta adaug și rectificarea bugetară făcută în aprilie 2020 care păstreaza în buget majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie.
    Prin rectificare și păstrarea acestei alocări, se înțelege o nouă asumare asupra acestui demers.
  2. Legea pensiilor care prevede majorarea punctului de pensie cu 40% este o lege promulgată, astfel că o decizie a fost deja luată la adoptarea și promulgarea legii și întărită cum am arătat la punctul 1.
  3. Ajungând la ipocrizia afirmației potrivit căreia Guvernul așteaptă să vada cum sunt încasările pe primele șase luni, haideți să spunem adevarul:
    Anul 2020 a început pe deficit. Pentru prima dată în 15 ani bugetul general consolidat a înregistrat un deficit încă din prima lună a anului.
    Dacă am lua de bună afirmația la care m-am referit, nu ar fi trebuit introdusă nicio cheltuială nouă, pentru că, nu-i așa?, sunt probleme la veniturile bugetare.
    Dar, ce să vezi?
    După ce că se ajunsese cu un deficit de 18 miliarde lei la luna martie 2020 (1,67% din PIB), prin rectificarea din aprilie 2020 se introduc cheltuieli noi, iar deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat crește cu peste 6 miliarde lei.
    Nu discut oportunitatea cheltuielilor suplimentare, ci discut principiul în raport cu încasările bugetare.
    Cresterea cheltuielilor bugetare a fost facută prin decizie politică, asumata prin ordonanța de rectificare, neinvocându-se nici o clipă situatia încasărilor bugetare care sa permită realizarea acestor cheltuieli.
    Mai mult, cresterea chetuielilor bugetare s-a facut pe seama cresterii deficitului public anual de la 3,6% din PIB la 6,7% din PIB.
    Deficit aproape dublu.
    Asta înseamnă că rezolvarea deficitului se face pe datorie, fapt asumat de Guvern.
    Șomajul tehnic, măsurile de reinserție, tot ce vine pe Asistență Socială suplimentar se face pe datorie, pe împrumut.
    Și totuși nimeni nu a comentat, nimeni nu a invocat falimentul bugetar, desi deficitul nou creat este de trei ori mai mare decât costul deficitului creat de majorarea punctului de pensie.
    Si iată cum Adică se rămâne cu datoria, iar stimulul nu se vede in economie si nu are efect de rundă a doua să intoarcă din bani către buget.
    Iar aici puteti observa singuri:cei care au primit somaj tehnic nu sunt mai consolidati, nu au o stabilitate financiară mai mare ci din contră, este din start mai mică cu 25%.
    Decizia despre majorarea pensiilor este luată prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, legea spune că trebuie majorate pensiile. Şi aici nu mai poţi sta să vezi cum merge economia, să mai stai o lună. E foarte târziu să iei decizii în septembrie.
    Deja, dacă nu vrei să le dai, stabileşti azi că nu le dai.
    Îți asumi, decontezi politic, asta e.
    Nu poti vinde gogoși, v-am explicat mai sus de ce.
    Dar dacă vrei să dai pensiile, faci strategia de compensare cu venituri ca să nu faci cheltuiala doar pe datorie şi dai majorarea de pensii.
    Venituri excedentare nu sunt.
    Si nici nu vor fi multi ani de aici inainte.
    Să le invoci, înseamnă doar sa minți sau sa vrei sa păcălești.
    Tot ce poti face este sa diminuezi deficitele.
    Dar asta e alta poveste si nu are legătură directă cu pensiile.
    Pentru că am mai spus, deficitul nu este creat de pensii ci de lipsa veniturilor din contribuții.
    Așa că preocupa-te de venituri și nu mai vărsa lacrimi de crocodil pe tema pensiilor si a eternului “n-am”!
    Mulțumesc!”, a scris economistul Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.
Articolul precedentCe se întâmplă când “prin noi înșine!” devine cruda realitate
Articolul următorProiect de lege! Firmele, încurajate să angajeze consilieri pensionari!