Proiectul inițiat de Gabriela Firea pentru acordarea unui stimulent, în bonuri valorice, în valoare de 1.000 de euro fiecărui cetățean care a trecut prin boala provocată de SARS-CoV-19, dacă donează plasmă, a fost aprobat în ședința de Consiliu General.

Motivarea financiară a fost criticată de opoziție, însă Gabriela Firea a spus că „rezolvarea unei situații extraordinare necesită soluții extraordinare”, iar consilierii generali au PMB au fost de acord cu acordarea unor tichete în valoare de 1.000 de euro. Pacienții care au trecut prin boală dezvoltă anticorpi, iar acești anticorpi sunt singurii care salvează viețile celor ajunși în stare critică, arată studiile.
„Noi nu venim să spunem că vom oferi doar circa 1.000 de euro în tichete de masă celor care vor dona. Noi venim și spunem că îi vom convinge pe calea dialogului, a responsabilității, explicând cât de important e să ajute și alte persoane aflate în dificultate. Bineînțeles, ca și în alte state europene, vom acorda și un stimulent financiar. Nu e vorba de bani cash, e vorba de un stimulent în tichete de masă prin care donatorul își poate achiziționa alimente pentru a avea o masă mai bogată pentru revenirea organismului, medicamente și alte întăritoare pentru organism”, a declarat Gabriela Firea.
De asemenea, în mai multe intervenții, primarul general al Capitalei a subliniat faptul că actualul guvern nu a făcut niciun efort în a-i convinge pe cei care au trecut prin boală să ajute, prin donare, la salvarea altor vieți.
„Donarea nu se remunerează, dar este o situație specială”
Opoziția a criticat-o pe Firea că nu respectă noțiunea de donare, act care nu poate fi remunerat. Totodată, donarea de sânge este recompensată cu bonuri de masă valorice, iar donarea de plasmă este pliată pe același principiu. „Suntem în pandemie, deci într-o situație excepțională. Chiar dacă, în timpuri normale, legislația privind donarea nu prevede și stimulente financiare, acum suntem într-o situație de excepție. Prin urmare, este nevoie de o excepție de la lege, pentru a salva cât mai multe vieți! Nu cred că ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice și cutumiare, atunci când este vorba despre un interes superior: salvarea românilor care suferă de o formă severă a infecției COVID-19”, anunța marți primarul general al Capitalei.

Articolul precedentRăsturnare de situație în cursa pentru Constanța
Articolul următor100% TU DECIZI! Daniel Barbu, ministrul bătut cu roșii de protestatari. Demisie după o declarație halucinantă