Klaus Iohannis a anunțat că anul școlar în curs nu va reîncepe! Șeful statului a ajuns, împreună cu Guvernul Orban, la concluzia că ar fi prea riscant ca elevii să se reîntoarcă la ore.

Atât școlile, cât și grădinițele sau univeristățile au fost „anulate” în acest an școlar, elevii și studenții fiind evaluați după notele pe care le-au acumulat până în prezent. În funcție de acestea se va face o medie, iar aceasta va reprezenta nota de final a anului în curs.

Excepție sunt elevii din anii terminali, care se vor putea pregăti suplimentar pentru examene, dar în anumite condiții.
„Acum activitatea este suspendată pe durata stării de urgență. Am evaluat cum putem să continuam, având în vedere că pe 12 iunie anul școlar se termină. Epidemia nu s-a terminat. Ieri am avut peste 400 de noi cazuri, astăzi, peste 300. Nu putem vorbi despre o relaxare sau incetinire a epidemiei. Trebuie să ținem cont de lucruri destul de simple: faptul ca elevii s-ar duce la școală ar implica douăriscuri mari: să ducă boala la școală și să ducăboala de la școală acasă. Am vrut să știm ce fac alte țări – deja sunt tări din UE care nu mai doresc săredeschidă școlile”, a declarat Klaus Iohannis.

Modelul a fost copiat de la olandezi și francezi

Franța și Olanda au anunțat deja că anul școlar în curs a fost încheiat cu notele deja obținute de elevi, iar până în septembrie nici nu încape discuție de reînceperea cursurilor. De asemenea, Italia a adoptat și ea această măsură recent.


„În Franța, într-o provincie, s-a deschis experimental școala și experimentul nu a decurs bine, zeci de elevi au fost testati pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns la Terapie Intensivă”, a spus Iohannis.

Ce facem cu BAC-ul?


„Anul școlar se va încheia pe 12 iunie, până atunci elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. Școala se continua online și se varedeschide în septembrie.
Exceptie: elevii din clasele terminale vor putea reveni la școală ăn perioada 2-12 iunie, pentru a se putea pregăti pentru examene.
Examenele se vor organiza așa cum au fost planificate, dar cu respectarea regulilor de distanțare: cel mult 10 elevi într-o clasă, pentru cel mult 3 ore. Regulile vor fi explicate în detaliu de reprezentanții MEN.”, a mai explicat președintele României.

Intervalul de ieșire al vârstnicilor, schimbat!


„Începând de astăzi se schimbă intervalul de ieșire din casă, prin Ordonanță militară. Persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție 2 intervale: 7-11 și 19-22, când vor putea să iasă din casă pentru cumpărături sau mișcare în jurul casei”, a decis Guvernul.


De asemenea, Iohannis a anunțat că România va oferi ajutor medical cetățenilor Republicii Moldova sub forma de măști, medicamente și echipamente.

Articolul precedentDeputatul PSD Cristina Dinu: Orban refuză să prezinte românilor raportul despre pandemie
Articolul următorMarius Budăi, enervat de plânsul ministrului Cîțu, îi dă 7 idei ca să scape de ”depresia economică”