Ultimele zile au adus o radicalizare a pozițiilor între PNL și PSD, între Guvern și Parlament. Acuzațiile reciproce au curs în cascada. Tensiunile s au manifestat în Parlament, dat criticile vehemente lansate de președintele PSD, Marcel Ciolacu, la adresa Guvernului Orban sunt generate de nemulțumirea exploziva a aleșilor locali ai PSD.
Corneliu Ștefan este deputat și președinte PSD Dâmbovița. Ca președinte de organizație a fost alături de primarii PSD dâmbovițeni. Ca deputat a încercat sa faciliteze comunicarea cu instituțiile centrale și reprezentanții Guvernului în județ. Recomandări în loc de solutii, lentoare, inconsecventa, lipsa de transparenta și fuga de răspundere. Asa se vede activitatea Guvernului Orban din focarul dâmbovițean Corbii Mari, izolat prin intervenția prompta a alesilor locali.
-Dâmbovița nu a devenit focar de infecție. Pentru ca este un județ rosu sau v-a ajutat Dumnezeu?
– Cu ajutorul lui Dumnezeu primarii și-au făcut treaba și au fost pe baricade de la primul caz de infectare cu acest virus deși, iar aici sunt multe de spus, au fost lăsați singuri în lupta asta.
– Nu vi se pare ca politicienii mai mult au încurcat lupta împotriva coronavirus?
– Sa nu pierdem timpul cu generalități. Cazul din comuna Corbii Mari este elocvent. Aici a fost focarul de infectare:14 infectării confirmate în doua zile. La apariția primului caz primarul a pus mana pe telefon și l a sunat imediat pe prefect, în calitate de șef al Comisiei Județene pentru Situații de Urgență. Nu i s a răspuns decât după o săptămână. Timp în care oamenii, confirmați sau prezumtiv sănătoși, se agitau, voiam sa meargă la spital, amenințau. Prefectul, direcția de sănătate publica, de ne contactat. În calitate de președinte PSD Dâmbovița, primarul mi a cerut ajutorul, am făcut apel public la reprezentanții Guvernului în teritoriu sa se implice, sa le spună oamenilor ce au voie sa facă, ce trebuie sa facă, sa ii spună primarului ce proceduri sa aplice, ce masuri urmează. Răspunsul a întârziat 5 zile. Sătenii au trecut la amenințări. A fost nevoie sa atrag public atenția asupra lentorii cu care se mișcau reprezentanții Guvernului, muriseră deja 2 persoane, când a început sa se urnească prefectura județului. Astăzi, amenințat este primarul ca i se va face dosar penal. Am atras atenția asupra comunicării inadecvate dintre Guvern și administrațiile locale. Inconsecventa metodelor recomandate de Guvern bulversează. Într o zi se poate stropi cu o substanță., a doua zi nu mai este buna. Pe pagina de Facebook a Guvernului scrie ca stropirea nu garantează stoparea răspândirii virusului. Ce sa mai înțeleagă primarii? Sunt primari din toate partidele, care ma întreabă ce sa faca dacă, după ce scăpăm de virus, se trezesc cu dosare penale, ca nu au făcut ce trebuie. Isi fac probleme pentru ca nu exista consecventa din partea Guvernului. De ce nu primesc scris masurile obligatorii, punctuale, care trebuie luate? Răspunsul este simplu: Guvernul face recomandari, doar pentru ca la final sa poată spune ca de vina sunt primarii și, mai nou, doctorii. Asemeni lui Pilat din Pont, pot spune ca Guvernul s-a spalat pe maini.
– Spuneți ca primarii au făcut tot ce au putut. De ce nu luați în calcul ca, poate, și Guvernul a făcut tot ce a putut?
– Guvernul le a cerut primarilor sa acționeze, fără sa spună cu ce bani. Cheltuielile sunt mari și, având în vedere ca plata taxelor și impozitelor s a amânat, nu sunt încasări. Am stabilit cu primarii social-democrati ca pe primul loc sa fie hrana pentru cei din carantina, dezinfecția străzilor și a locurilor publice, dozatoarele cu dezinfectant pentru scările de bloc. Dar nu întotdeauna se găsesc cele necesare. Asta arata ca de la București se emit doar recomandări, nu soluții. Administrațiile locale trebuie sa găsească și resursele financiare si materialele necesare. Nu exista un plan concret de la București. Guvernul doar a închis și a deschis: piețe, drumuri, magazine s a. Cu greu am reușit sa alocam bani din rezerva județului pentru primarii. Și de aceasta data, liberalii au stat de o parte, s au abtinut.
– Știu ca prin Consiliul Judetean Dâmbovița s a achiziționat un aparat de testare rapida. S a făcut testare în masa în Dambovita?
-Numărul de teste nu îl cunosc. Noi, ca toți cetățenii acestei tari nu avem posibilitatea sa aflam cifre exacte privind testările. Aparatul pentru achiziționarea căruia ne am mobilizat este în procedura de achiziție publica. Nu știm mai mult și am făcut tot ce a stat în puterea administrației locale.
Guvernul are o comunicare defectuoasa cu celelalte instituții, cu cetățenii, cu Parlamentul. După sărbătorile pascale, Parlamentul trebuie sa și reia activitatea pe deplin, sa funcționeze fizic cu o eficienta net superioara activității online. Salut inițiativa președintelui Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, si ma raliez ideii de a reporni instituția Parlamentului, decizie la care ne obliga Constitutia României. PSD este deschis dialogului și colaborării cu toate partidele și Parlamentul este institutia potrivita. Lupta pentru România va reuși numai prin dialog politic și solidaritate!