Contrele dintre Putere și Opoziție pe tema măștilor chirurgicale pentru cetățeni ar trebui sa nu ne lase sa dormim. Ori guvernanții noștri nu știu ce au de făcut nici cât un elev de gimnaziu la finalul unui an școlar atipic de studiu al culturii civice, ori tensiunea politica din anul electoral 2020 a atins cote de avarie.
Termenul de politici de sănătate publica este pe deplin înțeles când vine vorba de epidemii. Pentru a te feri de bolile contagioase nu este suficient sa respecți regulile de igiena și prevenție. Nerespectarea normelor de numai câteva persoane poate provoca imbolnaviri în masa. Iar în afara de comportamentele criminale, statul trebuie sa ia în calcul și ignoranța, dar mai ales constrângerile economice care i ar putea împinge pe mulți sa facă uneori economie chiar la săpun. Cu atât mai mult la măști chirurgicale.
Mulți dintre noi am văzut la știri cum înalți demnitari își puneau măștile peste ochi sau în cap.
Notiunea de sănătate publica, mai ales în astfel de situații, impune o abordare integrata și o eradicare în masa a infectarilor, fără discriminări în asigurarea tratamentului și prevenției. De altfel, printre primele masuri luate chiar de Guvernul Orban încă din luna martie era renuntarea la cardurile de sănătate, cu deosebire pentru că era vorba de epidemie, de contagiune.
Sa speram ca Ludovic Orban va înțelege măcar în al 12lea ceas logica elementara a politicilor de sănătate publica și va trece peste alergiile electorale și disputele politicianiste. Nu trebuie decât sa se întoarcă la propria înțelepciune când spunea ca dacă introduci obligativitatea purtării măștilor trebuie sa le pui și la dispoziția cetățenilor.

Articolul precedentDrumul trans-atlantic al solidarității
Articolul următorRobert Cazanciuc: După 15 ani de la aderarea la UE, aştept ca preşedintele Klaus Iohannis să fie un integrator al valorilor naţionale