După numărătoarea finală a voturilor, procentele comunicate de Biroul Electoral Central, liderii PSD au început să caute vinovați pentru pierderea alegerilor în anumite entități administrative.

Față de alegerile din 2016, PSD a pierdut aproape 15 procente, la nivel național.

Moldova era colorată în roșu. Doar în Vrancea, PSD a pierdut alegerile la o diferență de câteva sute de voturi.

Iată rezultatele parțiale alegerilor parlamentare, la nivel național, conform BEC:

Camera Deputaților:

PSD – 28,90%

PNL – 25,19%0

USR – PLUS – 15,37%

AUR – 9,8%

UDMR – 5,74%

Senat

PSD – 29,32%

PNL – 25,58%

USR – PLUS – 15,86%

AUR – 9,17%

UDMR – 5,89%

“Vom avea pe fiecare regiune analize, săptămâna viitoare vom face pe toate cele 8 regiuni discuţii şi vom analiza toate scorurile (de la alegerile parlamentare – n.r.). Astăzi am făcut grosso modo şi am vrut să vedem dacă câştigul PSD este unul de fond sau de formă. Vreau să vă zic că din toate administraţiile, peste 3.000 de administraţii, am avut câştig în peste 1.700, deci mai mult de jumătate. Am făcut o analiză şi la municipii, în 68 de municipii a câştigat PSD, deci victoria PSD este una de fond, nu de formă. Este evidentă în toate statisticile şi pe categorii de vârstă”, a spus Ciolacu, într-o conferinţă de presă.

Liderul PSD Marcel Ciolacu e cel mai supărat pe Marian Oprișan pentru că PSD a pierdut alegerile în Vrancea, acolo unde, tradițional, era un fief social-democrat.

Președintele PSD nu a fost de acord în luna octombrie cu propunerea filialei județene de desemnare primul pe listă a lui Marian Oprișan, cel care coagula energiile social-democrate.

Asupra acestuia, s-au făcut presiuni chiar și de la Ambasada SUA. Ambasadorul Adrian Zuckerman l-a însoțit de mai multe ori pe Ionel Dancă, actualul cancelar al guvernului, în campania electorală din județul controlat zeci de ani de Marian Oprișan.

Partidul Naţional Liberal (PNL) a obţinut, după centralizarea voturilor din cele 361 de secţii de votare organizate la nivelul judeţului Vrancea, peste 34% din voturile valabil exprimate la Camera Deputaţilor şi Senat, urmat la o diferenţă foarte mică de PSD, potrivit rezultatelor provizorii publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), conform Agerpres.

Astfel, la Senat, din totalul de 98.559 de voturi valabil exprimate, PNL a obţinut 34,47% din voturi, PSD 33,65%, urmate de AUR, care a fost votată de 13,43% dintre vrânceni şi Alianţa USR-PLUS, care a obţinut 8.27% din voturile alegătorilor.

La Camera Deputaţilor, din totalul de 98.707 voturi valabil exprimate, PNL Vrancea a obţinut 34,20% din voturi, PSD – 33,81%, AUR – 13,18% din voturi, iar Alianţa USR-PLUS a fost votată de 8,2% dintre vrânceni.

Peste 18 milioane de români au fost chemaţi la urne, în ţară şi în diaspora, pentru a-şi vota senatorii şi deputaţii. S-a înregistrat însă un record negativ de prezență – doar 33,24% din alegătorii din ţară au venit la urne.

 

Articolul precedentPSD le-a cerut ambasadelor explicații despre respectarea statului de drept
Articolul următorAlexandru Rafila, susținere unanima din PSD pentru funcția de premier