PNL va avea o majoritate fragilă în viitorul Parlament, reprezintă principala concluzie a simulării electorale a Agenției de Rating Politic, realizat pe baza datelor de la alegerile consiliilor județene.
Potrivit acestuia, PNL ar putea obține în viitorul Legislativ 49 mandate de senator și 110 de deputat, poziționându-se ca primul partid în preferințele alegătorilor cu un scor de 34,1%.
PSD ar fi pe locul 2 cu 44 de mandate de senator și 100 de deputați, însemnând 31%, iar USR PLUS ar obține 15 fotolii de senatori și 35 de deputați – 10,8%.
Potrivit raportului nu e clar
În viitorul Parlament ar mai accede și ALDE numai dacă face o alianță electorală cu Pro România Social Liberală. Amândouă ar câștiga 12 locuri de senatori și 29 de deputați, Pro România și ALDE însumând astfel 8,8%.
PMP ar avea, potrivit scenariului, 9 senatori și 21 de deputați, cu 6,5%. În schimb, UDMR s-ar afla la limita pragului electoral – cu 5,2% și ei ar obține astfel 7 mandate de senator și 17 de deputat. Minoritățile naționale alta decât cea maghiară au rezervate cele 17 fotolii de deputat tradiționale alocate acestui grup.
Simularea a fost realizată de Agenția de Rating Politic, folosindu-se de rezultatele de la alegerile locale din 27 septembrie, pentru consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București.
Din ecuație lipsește votul diasporei care poate fi decisiv.
Raportul nu spune dacă a luat în calcul și redistribuirile.
Agenția de Rating Politic a fost înființată de Mircea Kivu, fost director la IMAS. În ultimii ani a avut contracte de colaborare cu PNL.