Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri legea adoptată luna trecută la inițiativa PSD, ALDE și Pro România și care prevede amânarea cu nouă luni a tuturor ratelor la bănci.
Parlamentarii PSD au depus în Parlament un proiect de lege care prevedea suspendarea, la cerere, a tuturor obligațiilor de plată către bănci în ceea ce privește creditele și dobânzile aferente. Măsura era valabilă atât pentru persoanele fizice cât şi pentru companii. S-ar fi aplicat tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv.
Legea a fost votată de Parlament.
Astăzi, CRRC a publicat Decizia de respingere a legii, considerată neconstituţională din mai multe motive.
Principalele argumente, evocate de document, se bazează pe încălcarea principiilor de colaborare loială între Parlament şi Guvern, principiu fundamentat în norma constituţională. Curtea a invocat exemplul de necolaborare între guvern şi parlament din 2008 când Parlamentul a mărit salariile profesorilor, iar guvernul le-a micşorat, un caz invers decât cel analizat.
O altă acuză e că Parlamentul nu a cerut punctul de vedere al Băncii Naţionale a României, în cauză fiind instituţiile reglementate de BNR.
Mai mult, legea adoptată de Parlament nu avea avizul CES.
S-a mai invocat precedentul de paralelism între normele statului.
Curtea a mai criticat şi modul de exprimare a votului, fără o trecere prealabilă prin comisiile de specialitate şi fără avizările necesare.
O lege, curm s-ar zice, făcută pe genunchi.