Victor Ponta a tăiat nodul gordian numit Rompetrol și din acel moment a lăsat praf fluorescent peste tot pe unde a trecut? Este o întrebare esentială în momentul în care referirile din New York Times la planurile de afaceri ale fiului candidatului democrat, la CEFC, cea mai mare companie energetică din China sau la multinaționala care a moștenit KazMunayGas ajung până în Congresul SUA. Anca Alexandrescu continua seria autodenunțurilor lui Cristian Rizea și zguduie statul de drept. 
Poveștile lui Cristian Rizea, puse sub un semn serios de întrebare de statutul de condamnat care se sustrage executării pedepsei redeschid un dosar fierbinte din trecutul premierului, Victor Ponta: stingerea datoriei de 600 milione de dolari pe care KazMunayGas și a asumat o odată cu preluarea Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu,datorie asumată de cel din urmă odată cu activele Petromidia.
DNA a anchetat în 2014 închiderea proceselor deschise de statul român pentru recuperarea creanțelor prin decizia personală a primului ministru, Victor Ponta. În 2016, DIICOT cercetează aceleași fapte, dar după o vreme se așterne tăcerea. O decizie asupra căreia s a convenit într o vizita oficială a premierului la Nur Sultan din 2013, vizită la care a participat și Alexandru Iacobescu, mână dreapta a prietenului lui Victor Ponta, Sebastian Ghiță, persoană care nu avea nicio calitate oficială. Semnarea memorandumului prin care premierul Victor Ponta a fost de acord să șteargă datoria pe KazMunayGas către România nu ar fi fost o decizie dezinteresată. Cristian Rizea susține că există dovezi ale circuitului banilor care au ajuns la Victor Ponta drept recompensă pentru retragerea tuturor acțiunilor în justitie împotriva KazMunayGas ale statului român. “Alex Iacobescu s a întâlnit cu o persoană din conducerea KazMunayGas, în privat, unde a semnat un act prin care a cesionat creanța respectivă , banii aceia pe care el ii deținea de 100 de milioane de dolari, ii deținea chipurile, pentru că fizic el nu avea decât o hârtie. Alex Iacobescu a cesionat acea creanță unei persoane private agreate de conducerea KazMunayGas, iar după ce acea persoană a avut hârtia în care era deținătoarea a 100 de milioane de dolari, cei de la KazMunayGas i au virat lui Ponta suma respectivă , int un cont secret pe care acesta îl deține la o bancă în Turcia. Acesta este motivul pentru care Iacobescu s a urcat în avion: trebuia să semneze documentele. Victor Ponta își făcuse treaba și merita acești bani. Victor Ponta a vândut interesele României pe bani! ” l  a acuzat direct Cristian Rizea pe fostul său coleg din organizația de tineret a PSD. El face referire și la proprietăți imobiliare la Istanbul și Miami. Dar acuzațiile lui Cristian Rizea merg mult mai departe până la un fost șef SIE, actual coleg de listă la Pro Romania cu Victor Ponta despre care afirmă ca ar avea un cont la aceeași bancă cu Victor Ponta.  Cristian Rizea  și a susținut afirmațiile prin declarațiile de avere depuse de fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, potrivit cărora i ar fi acordat lui Alex Iacobescu un împrumut de circa 100 milioane de dolari. Acest împrumut ar fi fost fictiv (exista si o convorbire telefonică înregistrată) și ar fi avut drept scop să introducă în circulație banii negri de la TransMunayGaz.
Acuzațiile deputatului fugar nu pot fi lăsate sub tăcere pentru că sunt de o gravitate extremâ. Fie cel care le lansează trebuie să plătească, fie cei acuzați de el. Presa este prinsă la mijloc și nu poate verifica documente secrete, dar nici nu poate acoperii informații de interes public major. Interesul național cere totuși intervenția profesionistă și imparțială a organelor în drept, dar și puncte de vedere din partea celor vizați.
Asistam la o privatizare a statului cum se exprima Dorin Iacob, e vorba de un atentat la siguranța națională sau de subminarea puterii de stat. 
Orice variantă este extrem de gravă, iar tăcerea nu face decât sâ adâncească suspiciunea și este o tăcere vinovată.

Sursa: Realitatea Din PSD