Dacă alegerile locale şi începutul şcolii vor rămâne la data programată, PSD ar putea capitaliza mai multe procente, decât scenariul de lucru prezent cu un 20% (cifră operată şi de către conducerea partidului), afirmă analistul politic Cozmin Guşă. 

Într-o analiză publicată pe pagina sa de facebook, citând sondaje CATI, pe care nu le-a nominalizat instituţional, este de părere că “PNL și USR s-au consolidat în București și urbanul mare, având opțiuni câștigătoare în cca 70% din arealul menționat”.

El mai afirmă că pentru Consiliile Judeţene, candidaţii liberali au un bonus electoral pentru că “defilează cu banii guvernului.” 

“PSD s-a așezat pe un trend politic descendent, generat de insuccesul rușinos la moțiune, continuat prin managementul inexistent (deci prost!) al campaniei de până acum. Datele relevă nu doar că PSD va pierde la scor mare Transilvania (mai puțin BN), dar nici Moldova nu va mai fi un fief social-democrat decât în 2-3 județe. Vor rămâne cu Oltenia și ceva din Muntenia, ceea ce va așeza scorul politic național al partidului doar în jurul a 20% (cu asta operează și noua conducere în evaluările interne!). În București, dintre cei 7 candidați, azi mai are șanse certe doar Daniel Băluță de la sectorul 4, despre care nimeni nu se va mira însă dacă după alegeri va face parte din armata de rezervă prezidențială, pe care am evocat-o mai sus.

Partidele mici, vor rămâne mici (Pro România, PMP) sau foarte mici (ALDE), iar UDMR în marja normală.

Așa arată tabloul azi, pozitiv pentru PNL și USR, sumbru pentru PSD. Singurul eveniment ce poate schimba într-o anumită proporție rezultatul este chiar BULIBĂȘEALA ÎNCEPUTULUI DE AN ȘCOLAR, despre care știm deja toate datele dezastrului, pentru că a fost anunțat și supra-analizat. Asta știu însă și liberalii, cărora li s-a demonstrat că vor deconta singuri acest eveniment negativ, ceea ce-i va duce în jos cu câteva procente, pe care însă nu vor să le piardă!

Și-n aceste condiții a venit declarația-test a lui LuCOVID despre amânarea începerii școlii până după alegerile locale, ceva rău, dar cu impact electoral negativ pentru ei mult mai mic decât începerea școlii în condițiile dezastrului organizatoric de azi. Marcel Ciolacu a plusat și el cu perspectiva amânării și a alegerilor, care-i convine lui, dar nu le convine liberalilor si useriștilor dacă vor reuși decalarea începutului școlii. Scenariul bun pentru PSD este doar cel în care nici școala și nici alegerile nu se amână.

Și-așa începem deja a doua săptămână de campanie”, a scris Guşă pe pagina sa de socializare.

Articolul precedentCINE,ÎNLĂCRIMAT O SA SPUNĂ:DRAGA TRAIANE?
Articolul următorMarcel Ciolacu susţine că PSD va avea cei mai mulţi aleşi locali